Belföld

Tisztán listás választást akar az MSZP

A szocialisták javaslata 199 mandátumot osztana szét, de csak megyei és országos listán.

Tisztán listás választási rendszert szeretnének a szocialisták, és azt sem zárják ki, hogy pusztán országos listára szavazzanak majd a választók 2014-ben – írta a Népszabadság csütörtökön.

A Fidesz korábban beadott javaslata szerint a kedvezményes kisebbségi mandátumok nélkül 198 képviselői helyet osztanának szét, méghozzá vegyes rendszerben: egyéni választókörzetben és listán – emlékeztet a lap.

A szocialisták javaslata 199 mandátumot osztana szét, de csak megyei és országos listán. Az MSZP-nél a választójogi reformot koordináló budapesti ügyvezető alelnök Molnár Zsolt a lapnak azt mondta: minél arányosabb választást szeretnének, s úgy látják, az egyéni körzeteknek 90-100 egyéni mandátum esetén a magyar településszerkezetben nincs realitása. A körzetek nagysága ugyanis elláthatatlanná tenné a képviseletet, mert százezres választókerületek jönnének létre.

Hozzátette, nem zárják ki, hogy akár – az európai parlamenti választásokhoz hasonlóan – pusztán országos listákra lehessen szavazni, és jelezte azt is, hogy a határon túliak szavazati jogát mindenképpen magyarországi lakóhelyhez kötnék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik