Belföld

Elfordultak a nézők Az Estétől

Nehezen tudja visszaszerezni nézői bizalmát az elfogultsággal vádolt köztévés műsor.

Mióta a Médiatanács vizsgálatot indított az MTV ellen amiatt, hogy Az Este nem tájékoztatott elfogulatlanul, a műsorba visszaengedték az ellenzéket. A nézők bizalmát azonban nem olyan könnyű visszaszerezni, mint elveszíteni – írja elemzésében az Index. A lap szerint a nézettségi adatokból szépen kirajzolódik az az ív, ami Az Estével történt azóta, hogy Élő Gábor hírigazgató tavaly május 12-ei kinevezését követően első döntései közé tartozott az ellenzék kitiltása a közéleti műsorból.

Míg tavaly februárban a teljes lakosság átlagosan 8,2 százaléka nézte a műsort, ez júniusban már 7,7 százalékra csökkent, szeptemberben (amikor egy hónap alatt mindössze egyetlen ellenzéki szerepelt a műsorban) a nézettség már 6,9 százalékra esett vissza. Amikor március 18-án kiderült, hogy egy nézői panasz miatt az NMHH hatósági vizsgálatot indított Az Este politikai kiegyensúlyozatlansága miatt, a lejtmenet már 5,8 százaléknál tartott.

Április végén kiderült az is, hogy Élő Gábor közvetve Szalai Annamáriát és a Médiatanácsot nevezte dilettánsnak és a tévés műsorkészítés alapvető fogalmait nem ismerőnek, mivel a Médiatanács elítélte az MTV-t. Meglátásuk szerint a műsor tavaly nyáron nem teljesítette az átfogó és elfogulatlan tájékoztatás törvényi követelményét. A Médiatanács ugyanakkor csak figyelmeztetésben részesítette a köztévét, beszámítva azt, hogy utoljára 2008-ban indult ellenük vizsgálat. Információink szerint az ítélet komoly vitát váltott ki a vezetőség körében, azóta „lazult a pártfegyelem”.

Az Este nézettsége a reklámozóknak fontos 18-49 éves korosztályban a múlt héten 2,3 (18-54 ezer ember), tavaly ugyanekkor 3,4 százalék volt (40-90 ezer ember), s bár ez az egyharmados veszteség számottevő, a köztévében valószínűleg mégsem veszik komolyan, mivel mint megtudtuk, a műsor “mindig inkább az idősebb korosztályt akarta megszólítani”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik