Belföld

Kiegyensúlyozatlan volt Az Este

A médiatanács figyelmeztette a köztévét, mert nem tájékoztattak átfogóan és elfogulatlanul.

A Médiatanács a “figyelmeztetés” szankciót alkalmazta az MTV Az Este című műsorával szemben, mivel az nem teljesítette az átfogó és elfogulatlan tájékoztatás törvényi követelményét – írja közleményében a testület.

Az Estében a vizsgált időszakban – (2010. június 14-20. között) a kormányzati véleményhez képest eltérő álláspontot képviselő szereplők nem jelentek meg, ezért nem volt lehetőség egy adott téma több oldalról való megvitatására, az eltérő vélemények bemutatására – véli a Médiatanács. Figyelembe véve azt, hogy a hatóság utoljára 2008-ban egy februári törvénysértés kapcsán szankcionálta a Magyar Televíziót a kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértése miatt, a Médiatanács elegendőnek ítélte felhívni a Médiaszolgáltatót a sérelmezett magatartás megszüntetésére – írják.

Márciusban az MTI Hírcentrum vezetője dilettánsnak, szakmaiatlannak, esetleg rosszindulatúnak nevezte azt a beadványt, amely alapján a médiahatóság Az Este című műsor kiegyensúlyozottságát vizsgálja. Élő Gábor szerint, amikor volt ellenzéki vélemény, az meg is jelent a műsorban.

Nemrég a Republikon Intézet hívta fel a figyelmet arra, hogy a köztévé Híradója után Az Este című műsort is a Fidesz-KDNP rendkívüli túlsúlya és az ellenzéki megszólalások szinte teljes hiánya jellemzi. Az elemzésből kiderült, hogy 2011 februárjában csupán egyetlen ellenzéki politikust szólaltattak meg a műsorban, de más időszakokban is feltűnő volt az aránytalanság. Orbán Viktor és Szijjártó Péter idén együtt többet szerepeltek Az Estében, mint az ellenzéki politikusok összesen.

A köztévé híradójával kapcsolatban az MTI kommunikációs vezetője pár hete azt mondta: Magyar Televízió hírműsora az elmúlt egy hónapban teljesítette a kívánatos pártarányokat. Ezt a közszolgálati médium saját vizsgálatával támasztotta alá Rákosy Zsófia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik