Belföld

Nincs megegyezés, újra tüntetnek a rendvédelmisek

Újabb demonstrációra készülnek a rendészeti szakszervezetek, miután kedden sem sikerült megegyezniük Orbán Viktorral.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet és Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője is azt mondta: nem tudják elfogadni a kormány álláspontját a nyugdíjrendszer átalakítása ügyében. A szakszervezetek egyike sem fogadta el a kormány álláspontját, ezért demonstrációkra készülnek.

Az FRSZ elnöke elmondta, hogy a következő napokban döntenek a nyomásgyakorlás további lehetőségeiről. Pongó Géza szerint valószínűleg a “civil társadalom” szakszervezeteivel közösen gyakorolnak nyomást. Lesznek sztrájkok és tüntetések is, ám a rendőrség és a rendvédelmi szervek nem sztrájkolhatnak – fűzte hozzá.

A BRDSZ elnöke is megerősítette, hogy nem fogadták el a kormány javaslatait. Elmondta: az öt szakszervezeti tömörülés közös demonstrációja várhatóan jövő hét csütörtökön lesz.

A Hírszerző szerint a szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor megdöbbentette a résztvevőket azzal a kijelentésével, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.

A szakszervezeti vezetők ezzel lezártnak tekintik a korkedvezményes nyugdíjról szóló tárgyalásokat, mert úgy vélik, nincs értelme a további kötélhúzásnak – írja a portál.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke ezért június 16-án Bohócforradalom jeligével hirdetett demonstrációt. A jövő csütörtöki eseményre minden olyan civil- és társadalmi szervezetet, szakszervezetet és állampolgárt várnak, aki bizalomvesztés miatt “visszamenőleges hatállyal” visszavonná a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatait.

Más területen némileg közeledett a kormány és a rendvédelmisek álláspontja. Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke elmondta: ígéretet kaptak Orbán Viktortól arra, hogy a hétfőn elfogadott alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások, valamint az új életpályamodell kidolgozásába bevonják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik