Belföld

Matolcsy felelt Gyurcsánynak

A volt kormányfő pár hete írásos kérdést tett fel Orbán Viktornak arról, milyen szerepet játszott személyesen, illetve kormánya az Audi győri beruházásának támogatásában.

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyezése szerint a levelére Matolcsy György válaszolt. Az ellenzéki politikus korábbi facebookos írásában tudatta, hogy örül az Audi hazai jelenlétének. Ő is sokat dolgozott azért, hogy újabb és újabb beruházások érkezzenek Győrbe. Kérdései tehát nem az Audi ellen irányulnak. Sőt!” – írta. Gyurcsány Ferenc azt szerette volna pontosan megérteni, milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig, milyen tárgyalásokat folytatott, milyen vizsgálatok, elemzések támasztották alá döntését. Ebből – a szocialista politikus reményei szerint – sokat lehet majd tanulni.

Gyurcsány Ferenc most arról ír, hogy az Orbán kormány módosítás és kiegészítés nélkül elfogadta elődje, a Bajnai kormány hivatali ideje alatt készült vagyonértékelést és ennek figyelembe vételével a jelenlegi kormány értékesítette az állami földet a beruházó Audi Hungária Motor Kft számára. Az értékesítésről szóló döntés előtti napokban a miniszterelnök fogadta az Audi képviselőjét. A megbeszélésről emlékeztető, hangfelvétel illetve jegyzőkönyv nem készült. A befektetőnek adott sok milliárd forintot kitevő állami támogatás mértékét meghatározó számításról, tanulmányról említést sem tesz a válaszlevél, így nem tudjuk, hogy készült-e ilyen – teszi hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint a tanulság legfeljebb annyi, hogy nincs új a Nap alatt. A miniszterelnöknek feladata, hogy tárgyaljon befektetőkkel, és ha az ország számára előnyös beruházásról van szó, akkor segítse annak megvalósulását. Ez hivatali kötelessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik