Belföld

Szuperfülledtség jön a vihar után

Nemrég Budapestre is lecsapott az ítéletidő. Volt, ahol jég is esett. A viharoknak még nincs vége.

Előbújt a Nap a fővárosban, a vihar után még a korábbinál is fülledtebb lett az idő. A páratartalom szinte trópusi, 75-90% körül van.

Korábban Óbudán borsószemnagyságú jégdarabokat is lehetett látni, víz hömpölygött az utcákon. A Bécsi úton a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot nem tudták elvezetni a csatornák. A IX. kerület környékén negyedóránként váltakozott az éjsötét és a világosság. A főváros felett lévő zivatart intenzív villámtevékenység kísérte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást adott ki hétfő éjfélig. Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt több helyen 20-50 mm, sőt – főként az északi megyékben – helyenként ennél több csapadék is hullhat. Ezen kívül néhol jégesőre is számítani kell. A zivatarok környezetében pedig átmenetileg 60-90 km/h közötti, néhány helyen esetleg 90 km/h-t meghaladó lökések valószínűek.

Az előrejelzések szerint kedd estig a több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26, 32 fok között alakul. Csütörtökön előreláthatólag egy hidegfront érkezik, ekkor főleg a Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik