Belföld

Aktívak a magyar diákok a külhoni kapcsolatfelvételben

Közös tevékenység külhoni diákokkal, iskolai megemlékezés és verseny szervezése a három legkiemelkedőbb terület a hazai iskolák és külhoni társaik között.

A felmérés során az Apáczai Közalapítvány 2010.októberében és novemberében 3.221 közoktatási intézménynek küldött kérdőívet, amelyre 1.431 érvényes válasz érkezett, azaz az intézmények 44,42 százaléka vett részt a kutatásban. A válaszadó intézményekben összesen 631.607 diák tanul.

A felmérés szerint a válaszadók 34,1 százaléka a külhoni diákokkal való közös tevékenységet, 29,9 százalék iskolai megemlékezést, míg 18,3 százalék a témához kapcsolódó versenyt jelölte meg a legmegfelelőbb tevékenységként a nemzeti összetartozás napján. A meghívott szakértők előadását 8,11 százalék, a külhoni közösségért végzett munkát 5,94 százalék jelölte be. Felmerült a javaslatok között az emléknap közös szimbólumrendszerének megalkotása.

Összesen 396 intézmény számolt be a Kárpát-medencei magyarlakta területeken lévő intézményekkel meglévő kapcsolatokról. A kapcsolatok tartalma szerint az volt látható, hogy a résztvevő intézményeknek csak hatoda tudott megemlíteni valamilyen aktivitást is a kapcsolatban a 2009/2010-es tanévben.

Az összegzés szerint Erdélyben és a Felvidéken az intézmények száma és az oktatás, képzés különböző szintjein látható sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy nagyszámban alakítsanak ki velük a különféle profilú iskolák kapcsolatokat. A harmadik helyen a Délvidék áll, ahol létszámát tekintve a harmadik legnagyobb Kárpát-medencei magyar közösség él.

Újabb kapcsolatok felvételéhez az intézmények 96,06 százaléka pozitívan viszonyult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik