Belföld

Fehér Könyvben számolt le a HM a korrupcióval

A Honvédelmi Minisztériumnál végzett átvilágítás arra derített fényt, hogy 2005 és 2010 között összesen 1 milliárd 773 millió forint kár érte a tárcát - közölte Hende Csaba. A honvédelmi miniszter elmondása szerint a felelőtlen és átláthatatlan gazdálkodás, a működési anomáliák, valamint a gyanús üzletkötések már a múlté. Az újságíróknak kiosztott 15 oldalas anyagban, az ún. Fehér Könyvben a HM a nyilvánosság elé tárja az átvilágítások eredményeit.

Az átvilágítás fényt derített arra, hogy a pénzt – az évente 50 milliárd forint felett rendelkező – cégein keresztül, az alvállalkozókon át vitték ki a tárcától – derült ki a miniszter évértékelőjén. A legtöbb kárt (596 millió forintot) a HM EI Zrt.-nél mutatták ki. A HM Rekreációs Nonprofit Kft.-nél 540 millió, a HM Térképészeti Kft.-nél 382 millió, a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft.-nél 250 millió, míg a Currus Zrt.-nél 5 millió forint tűnt el.

A jogi megállapítások szerint a 45 rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett bűncselekmény az érintett gazdasági társaságok 12 vezető tisztségviselőjét érinti. A honvédelmi miniszter a felmerült ügyekben megtette a feljelentést a legfőbb ügyésznél, a tárca pedig minden esetben érvényesíteni szeretné kárigényét.

Belterjesség

Az átvilágítások során a tárca cégeinél több szabálytalanságot is megállapítottak, ezek működése gyakran átláthatatlan és ellenőrizhetetlen módon folyt. A korábbi vezetők olyan szerződéseket kötöttek, amelyek évekre “bebetonozták a túlárazott szolgáltatásokat” és az alvállalkozók valódi verseny nélkül jutottak megbízásokhoz. A megkötött szerződéseket folyamatosan változtatták, előfordult, hogy utólag kötöttek szerződést a már elvégzett munkára, vagyis a HM és cégei előfinanszírozták az alvállalkozókat – mutatott rá Hende.

A pályázatokon rendre ugyanazok a cégek indultak és nyertek, így kialakult egy 10-12 cégből álló, kedvezményezett csoport, amelynek tagjai között még tulajdonosi összefonódás is volt. “Ez a rendszer “tehát nemcsak átláthatatlan, hanem belterjes is volt” – tette hozzá.

Ésszerűsítések, spórolások

A tárca egy évének működését értékelve, Hende Csaba elmondta, hogy a minisztérium – egyrészt a nehéz gazdasági helyzet, másrészt az ésszerűsítés miatt – csökkentette a vezető tisztségviselők létszámát és díjazását, valamint a költségeket, a kiszervezett feladatokat pedig felülvizsgálták. Ennek révén például immár 800 millió forintot takarít meg a villanyszámlán a tárca, valamint 1,5 milliárd forintot a laktanyák őrzésén.

„Méltó régi, nagy híréhez”

A HM jövőbeni tervei között az egykor híres magyar hadiipar felélesztése is szerepel, amelyet az előző vezetés szinte teljesen leépített. Ez nemcsak élénkítené a gazdaságot, hanem akár az államadósságot is csökkentheti, sőt Magyarország akár vezető szerepre is szert tehet. „Vannak olyan termékeink, amelyek alkalmasak a hazai és a nemzetközi igények kiszolgálására” – hangsúlyozta a tárcavezető, példaként említve az egyéni felszerelés gyártását, a fegyverek és a harcjárművek, illetve a katonai gépek modernizációját.

elkészült a jelentés

Megérkezett annak a vizsgálatnak az eredménye, amelyet a német hadsereg végzett el a magyar katonák május 17-i afganisztáni közúti balesetével kapcsolatban. „A jelentés elemzése még folyik, a részletek kiértékelése után foglalnak majd állást a balesettel kapcsolatban. Egyeztetéseket folytatnak a jelentésről az amerikai féllel is, mivel “az Egyesült Államoktól kaptuk azt a harcjárművet, amelyik felborult” – mondta Hende Csaba. Az bizonyosnak látszik, hogy a jármű jobb hátsó kerekének durrdefektje miatt következett be a baleset, amelyben ketten életüket vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik