Belföld

MSZP: káoszt okoz a Semmelweis-terv

Horváth Csaba szerint hosszabb betegutak, várólisták lesznek, és romlik az egészségügyi ellátás színvonala. A párt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az MSZP fővárosi szervezete szerint a Semmelweis-terv káoszt eredményez az egészségügyben, ezért Horváth Csaba, a párt budapesti frakciójának vezetője felszólította a Fidesz fővárosi és országgyűlési képviselőit: ne szavazzák meg a megvalósításhoz szükséges jogszabályi változásokat.

A szocialista politikus szerdán felhívta a figyelmet arra is, hogy a tervhez nem készült hatástanulmány, illetve nem egyeztettek a szakmai és civil szervezetekkel az átalakításokkal kapcsolatban, ezért “a kormány belső berkeiben született párthatározatnak” nevezte a tervet.

Horváth szerint hosszabb betegutak, várólisták lesznek, és romlik az egészségügyi ellátás színvonala. Kitért arra is, hogy miközben az ország kórházainak napi problémákat okoz a több milliárd forintos adósság, addig a fővárosi kórházaknál a működési költségek másfél százalékát sem éri el a hiány. Hozzátette: úgy tűnik, a kormány az átalakítás költségeivel sem számolt, ami szerinte 60-80 milliárd forint lehet.

Közölte: még az sem világos, hogyan lesz fizetős az ellátás, szerinte ugyanis ez a cél, és az előterjesztés sem zárja ki.

A politikus kijelentette, hogy a kormány egy év semmittevés után rohamos rombolásba kezdett, de mint fogalmazott: “semmi nem rombolhat többet, mint ha a hülyeség nagy sebességre kapcsol”.

Horváth Csaba megjegyezte: ragaszkodik ahhoz, hogy ha a budapesti kórházak állami kézbe kerülnek, akkor az csak elidegenítési tilalom mellett valósulhasson meg.

Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának MSZP-s alelnöke a sajtótájékoztatón a kormány pénzszerzési akciójának nevezte a Semmelweis-tervet, és meggyőződése szerint a források nem jutnak vissza az ágazatba. Megismételte, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul az ellátás tönkretétele miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik