Nemcsak a spanyol gazdálkodókat, hanem a magyarokat is tetemes veszteség – 10, esetleg 100 millió forintos nagyságrendű kár – érheti – mondta el Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI-nek.
A szakember szerint néhány napon belül 2-3 ezer tonna eladhatatlan uborkakészlet halmozódhat fel elsősorban Békés megyében. Amennyiben ugyanis nem indul meg a belföldi felvásárlás illetve az export, teljesen tönkremehetnek a termelők. Ez az áru ugyanis hosszabb ideig nem tárolható.
A FruitVeb szerint a magyar termelőknek is uniós segítségre lehet szükségük. A szervezet ezt jelezni szeretné a kormányzatnak, kérve, hogy adjon meg minden segítséget a bajba jutott termelők támogatása érdekében.
A magyar uborkatermelés évi mennyisége átlagosan mintegy 50 ezer tonna. Ennek fele konzerv-, fele pedig friss kígyóuborka. Utóbbi 60 százalékát a dél-békési térségben állítják elő.
Mártonffy Béla hangsúlyozta: a magyar uborka – ezt vizsgálatok is bizonyítják – az egészségre nem ártalmas, gond nélkül fogyasztható. Annak érdekében, hogy a fogyasztók bizalmát megerősítsék a magyar áruval kapcsolatban, a FruitVeB saját védjeggyel látná el azon termelők áruját, akik önkéntes alapon alávetik magukat az ellenőrzésnek, és így a szakmaközi szervezet igazolná, hogy termékük magyar és garantáltan nem káros az egészségre.
A FruitVeB az áruházláncokat is arra kéri, hogy tevőlegesen mutassák ki a magyar termékek iránti elkötelezettségüket.
Mártonffy Béla szerint ha ez nem történik meg, úgy nemcsak a magyar uborkatermelők, hanem más zöldségfélék termesztői is jelentős anyagi károkat szenvedhetnek. Ennek mértéke akár több milliárd forintra is rúghat.