Belföld

Orbán fizetését is megvonná Mesterházy

A szocialista pártelnök szerint a házelnök kettős mércét alkalmazott, amikor elvette az MSZP-s és LMP-s képviselők pénzét, hiszen több fideszes is hiányzott az alkotmány vitájáról.

Húsz éve nem történt ilyen, hogy egy házelnök olyan lépésre ragadtassa el magát, hogy megvonja egy ellenzéki párt képviselőinek fizetését – jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a TV2 Mokka című műsorában. Hozzátette: jogilag megvan rá a lehetősége, tudomásul vesszük; „ez olyan döntés, mint maga Kövér László”. A politikus arra reagálva mondta ezt, hogy házelnök nemrég úgy határozott: az alkotmányozási időszakra nem jár fizetés a szocialista és LMP-s képviselőknek, amiért igazolatlanul kimaradtak a vitából.

Mesterházy rámutatott, hogy a fideszesek egyharmada sem volt bent az alkotmányozás vitáján. Annyi volt a különbség, hogy ők azt mondták: nekik ott kellene lenniük. Az MSZP-sek előre megmondták, hogy nem vesznek részt, és helyette részországgyűlést tartottak, „tehát nem otthon ültünk, hanem végeztük a képviselői munkánkat” – fogalmazott a politikus.

Kifejtette, hogy a megvonás ellenére nekik nem változott a véleményük: az elfogadott alaptörvény egy pártalkotmány, nincs mögötte nemzeti konszenzus, és szerinte helyesen döntött a szocialista frakció, amikor távol maradt a vitától.

A pártelnök felhívta a figyelmet: ők csak azokról a napirendi pontokról hiányoztak, amelyeken az új alkotmányról volt szó, holott ezeken több fideszes képviselő, sőt még Orbán Viktor sem jelent meg. „Ezért látszik, hogy itt kettős mérce van” – szögezte le Mesterházy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik