Belföld

Kövér csökkentette az MSZP-s és LMP-s képviselők fizetését

Mivel nem vettek részt az alkotmányozásban, megvonta illetményük egy részét a házelnök.

Mivel a szocialisták és az LMP-s képviselők nem vettek részt az alkotmányozásban, erre az időszakra nem jár nekik fizetés, így határozott Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A Nol.hu tájékoztatása szerint a házelnök az “igazolatlan hiányzások” miatt nem írta alá a két frakcióban ülő képviselők fizetését. Kövér azzal érvelt: mivel nem voltak jelen, ezért nem is jár nekik a fizetésük erre az időszakra.

A Nol.hu emlékeztet arra, hogy az előző ciklusban a Fidesz és a KDNP képviselői rendre kivonultak az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc felszólalásai alatt, és Orbán Viktor Fidesz-elnök szinte alig járt be a Parlamentbe ellenzéki vezetőként. Orbán fizetését akkor nem csökkentette a szocialista házvezetés.

Az MSZP közleményben reagált a döntésre: kicsinyes politikai bosszúnak és szánalmas következetlenségnek tartják. A dokumentumban Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója azt írja: tudomásul veszik, hogy a parlament elnöke elvonja a fizetések bizonyos százalékát, és bár a lépés jogszerű, “de ilyen kicsinyes politikai bosszúra még a parlament történetében nem volt példa”. A közlemény szerint az MSZP továbbra is helyes döntésnek tartja, hogy nem vett részt az alkotmányozásban, hiszen a Fidesz által elfogadott pártalkotmány alapvető jogokat korlátoz, megnyirbálja a szociális jogokat.

A Jobbik egyetért az alaptörvény vitájától távolmaradt parlamenti képviselők fizetésének csökkentésével, de “porhintésnek tartja azt,” illetve az ellenzéki párt szerint Kövér László házelnök eljárása jogilag is “aggályos”, mert szerintük a házelnöknek nincs felhatalmazása arra, hogy egy ilyen kérdésben eljárjon.

Az Országgyűlés házszabálya értelmében a képviselő az Országgyűlés szavazásain köteles jelen lenni, és a képviselőnek járó alapdíj összege arányosan csökken, ha a képviselő a tárgyhónap napirendben előre feltüntetett szavazásainak több mint egyharmadán igazolatlanul nem vesz részt.

A Házbizottság állásfoglalása szerint nem tekintendő távollétnek a képviselőcsoport vezetője által előzetesen bejelentett hiányzás. A mulasztás oka lehet a képviselői munkával összefüggő elfoglaltság, más közérdekű tevékenység, állampolgári kötelezettség teljesítése, illetve keresőképtelenséggel járó betegség.

AJÁNLOTT LINK:

Kövér megvonta szocialista és LMP-s képviselők fizetését (Nol.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik