Belföld

Folytatódik a harc a Pécsi Egyházmegyében

Nemrég házkutatást tartottak az egyházmegye egykori gazdasági főigazgatójának lakásán, közben Wolf munkaügyi pert indított a püspökség ellen.

Házkutatás tartottak a pécsi püspökség menesztett gazdasági főigazgatójának ingatlanjaiban – írja a Dunántúli Napló információira hivatkozva az Index. Wolf Gyula pécsi és mohácsi lakását is átvizsgálták a rendőrök. Az akcióról szóló információt Wolf ügyvédje, Fenyvesi Csaba is megerősítette.

Wolfot 1988-ban szentelték pappá, 1990-től Mayer Mihály megyéspüspök titkára, majd a pécsi egyházmegye vagyonkezelője lett, később az egyházmegye gazdasági ügyeit kézben tartó Fény Kft.-ben is átvette az irányítást, sőt résztulajdont is szerzett a cégben. Munkásságát 1998-ban pápai kápláni kitüntetéssel ismerte el az egyház, miközben Pécsen vállalkozói körökben számos pletyka keringett agresszív üzleti stílusáról. A pletykákat erősítette, hogy Wolf vonzódott a feltűnő sportkocsikhoz, és köztudott volt róla, hogy drága ingatlanokat szerzett vagyonkezelői posztja segítségével.

Az egyházi gazdaság főigazgatójának ügyei akkor kerültek a rendőrség látókörébe, amikor tavaly egy volt pap feljelentette a püspökséget. A feljelentésben számos gyanús pénzügyi és ingatlanspekuláció is szerepelt. A nyomozás elrendelését követően Mayer Mihály püspök leváltotta Wolfot, és egy időre törölte a papi névsorból is. Januárban azonban Mayernak is mennie kellett.

Az egyházmegye új vezetése mintegy hárommilliárd forintos hiányt talált a püspökség gazdálkodásában. Wolf szorult helyzete ellenére visszatámadta az egyházat: az országban valószínűleg elsőként munkaügyi pert kezdeményezett a püspökség ellen. A volt gazdasági igazgató többmilliós kártérítést kért régi munkaadójától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik