Belföld

Az MSZP ma dönt a pártszavazásról

Az MSZP választmánya szombaton dönt a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazás végső kérdéseiről.

Rendkívüli pártkongresszus összehívását kezdeményezte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a szombati választmányi ülésen. Június 18-át javasolja a pártkongresszus időpontjának. A szocialista pártelnök szerint az MSZP jövőjéről szóló vitákat korrekt és átlátható módon a kongresszusi többség zárhatja le, eldöntheti, milyen pártot akar, határozatai pedig mindenkit köteleznek. A kongresszust az országos elnökség hívhatja össze, Mesterházy javaslatáról egyeztetni fog a testülettel.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció Platform vezetőivel hat kérdést tenne fel a pártszavazáson, egyebek mellett az MSZP vezetőinek jövedelmével, valamint a párt gazdálkodásával kapcsolatban. Ezt azzal indokolta, hogy új erkölcsi normát szeretnének teremteni az MSZP-ben. A választmány ma a tervek szerint dönt a pártszavazáson felteendő kérdések pontos szövegéről.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, korábban Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíciós Platform alelnöke levélben fordult a tagsághoz. abban azt írta, hogy nem öncélú kísérlet, hanem a változás kezdete lenne az MSZP-ben az a pártszavazás, amelyet Gyurcsány Ferenc kezdeményezett. Ezzel az MSZP egésze fog nyerni, nem pedig egyes politikusai.

A Gyurcsány Ferenc által eredetileg megfogalmazott hat kérdés közül az első három az anyagi feddhetetlenség megteremtésével, a második három a politikai tisztaság megerősítésével kapcsolatos. Megkérdeznék a tagságtól egyebek mellett azt, alkossanak-e párton belül szabályokat a vezetők jövedelem- és vagyonnyilatkozatáról, tegyék-e ellenőrizhetővé ezeket. Arról is kérnék a tagság véleményét, egyetért-e azzal, hogy az MSZP elnökét és megyei elnökeit a tagság közvetlenül válassza meg. A pártszavazás érdekében a platform egyébként aláírásgyűjtést is kezdeményezett, de ezt később leállították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik