Belföld

Tízből tíz gyerekbringa veszélyes

Ez derült ki a fogyasztóvédelmi hatóság mintáinak vizsgálata során. A majdnem 400 vizsgált típus közül többet is betiltottak, a gyártók és a forgalmazók büntetésre számíthatnak.

A fogyasztóvédelmi hatóság laborjában azt vizsgálták, hogy a boltokban kapható biciklik és triciklik szabályosak-e. A tíz mintadarabból azonban egy sem felelt meg az előírásoknak, az RTL Híradóban bemutatott tricikli például nagyon könnyen felborul, ha egyenetlen talajon használja a gyermek. A rögzítő csavarok kialakítása olyan, hogy nincsenek megfelelően lecsiszolva, ezért hámsérülést okozhatnak. A gyermekkerékpároknál pedig a legnagyobb gond például az volt, hogy nem volt rajta első fék, vagy maga a kontrafék úgy volt kialakítva, hogy a fékutat megnövelte.

Szabálytalannak találtak sok láncot, sárvédőt, pedált is. Majdnem ezer darab két, három és négykerekű gyerekbiciklit vizsgáltak, 400 különböző típusból. Azokat, amelyek nem mentek át a vizsgálaton, bevonják a forgalomból, a gyártók és a forgalmazók pedig büntetésre számíthatnak. A fogyasztóvédelmi hatóság hamarosan honlapján teszi közzé, mely termékekről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik