Belföld

Miért nem tartja az Orbán-kabinet szorosabban a gyeplőt?

A Policiy Agenda elemzői szerint jelenleg frakciókormányzás van, ami a kétharmados többség fenntartása miatt szükséges.

A mostani kormányzati ciklusban a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt a legaktívabb tárca, az összes kormányzati kezdeményezés csaknem 18 százalékát készítette. Ezt állapította meg a Policy Agenda elemző cég a kormány működésének első évében elfogadott rendeletek, valamint a tárcák által kidolgozott és az országgyűléshez benyújtott irományok összesítése alapján.

A minisztériumok eme versenyében képezeletbeli ezüstérmes a Fellegi Tamás vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (16,78%), bronzérmes pedig a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca (15,73%). Az egyik legszélesebb feladat- és hatáskörrel rendelkező Nemzeti Erőforrás Minisztérium (15,07%) Réthelyi Miklós miniszterrel csak ötödik a listán.

A felmérés megerősítette a kutatók korábbi álláspontját, hogy az új kormányzati modell a frakciókormányzás, hiszen a korábbi kormányzati ciklusoktól eltérően a kormánypárti képviselők több törvényjavaslatot nyújtottak be, mint a kormány. Ez egyben azt is eredményezte – áll az elemzésben -, hogy a kormány teljesítménye mérsékeltebb volt az előző öt kormány első évéhez képest, ha a jogalkotási statisztikát nézzük.

A Policy Agenda elemzői szerint az Orbán-kabinet azért kevésbé aktív, mert azzal igyekszik egyben tartani a kétharmados parlamenti többséget, hogy a korábbi évektől eltérően nagyobb szerepet ad a kormánypárti képviselőknek. A nagy kérdés az, hogy változó politikai erőviszonyok mellett lehet-e az egész cikluson keresztül így működtetni a kormányzatot, vagy idővel visszaveszi a kabinet az irányítást a frakciótól a korábbi rendnek megfelelően – írja a Policy Agenda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik