Belföld

“Egy egész generáció érzi magát cserbenhagyva idehaza”

Az LMP közleménye szerint a drámai mértékű munkanélküliség csökkentésére kiemelt programok szükségesek.

Az LMP üdvözli ugyan az Európai Ifjúsági Hét újabb sikeres lebonyolítását, ám szerinte az ifjúságot érintő legégetőbb problémákra jelenleg csak elméleti válaszok vannak, melyeket sürgősen át kell ültetni a gyakorlatba. A legkisebb ellenzéki párt szerint ugyanis ma egy egész generáció érzi magát cserbenhagyva Magyarországon. Véleménye szerint elég az úgynevezett stratégiagyártásból, most már konkrét cselekvési tervre, felelősökre, forrásokra és határidőkre van szükség.

A kilátástalan helyzetben lévő fiatalok felkarolására olyan szolgáltatási rendszert kell létrehozni, amely minden településről elérhető, és minden egyes fiatalnak támogatást tud nyújtani. Az ifjúsági közösségek támogatása és fejlesztése érdekében közösségi terekre van szükség, ahol könnyen hozzájutnak a kitörési lehetőségeikről szóló információkhoz.

A Parlamenti Ifjúsági Napon részt vett az LMP is, de szerinte a fiatalokat nem úgy kell demokráciára nevelni, hogy képviselőkkel találkoznak. Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a fiatalok már az őket érintő, róluk szóló döntési folyamatokban is résztvevőként, ne holmi díszletként jelenjenek meg, csak így válhat belőlük aktív állampolgár. Az ellenzéki párt nem érti, miért akar a kormány ifjúsági miniszteri biztosa új ifjúsági stratégiát gyártani, miközben a Fidesz-frakció is megszavazta a Nemzeti Ifjúsági Stratégiát (NIS). Véleménye szerint elég a stratégiagyártásból, a NIS-ben és az Ifjúság 2008 kutatásban a szakértők felmérték és vázolták a problémákat. Most már csak konkrét cselekvési tervre, felelősökre, forrásokra és határidőkre van szükség. Az LMP szerint ezeket egy ifjúsági törvényben kell rögzíteni és biztosítani, hogy ne vesszen el egy újabb nemzedék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik