Belföld

Tízezer perrel fenyegetik a kormányt

A rendvédelmisek Strasbourghoz fordulnak, ha megvonják a korengedményes nyugdíjat.

Nyílt levélben fordult a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete a parlamenti képviselőkhöz. A levélben arra hívták fel a honatyák figyelmét, hogy felelősséggel tartoznak azon családok biztonságáért, jövőbeni kilátásaiért, amelyek megélhetését – a hatályos szabályok alapján jogosan járó szolgálati nyugdíjukat – egyik napról a másikra meg kívánják vonni. A BRDSZ kérdést intézett a képviselőkhöz, hogy véleményük szerint az állam felkészült-e esetleges polgári perek tízezreire.

A BRDSZ szerint az Európai Unióban példa nélküli, hogy 2011-ben csaknem 600 ezer korkedvezményes nyugdíjast kívánnak a munka világába, mint a nyílt levél fogalmaz, “kényszermunkába” visszaterelni. A BRDSZ szerint tervezett a módosításnak semmiféle alkotmányosan elfogadható indoka nincs, ugyanakkor nem vitatja a kormánynak és az Országgyűlésnek azt a jogát, hogy a szociális ellátórendszert a társadalmi igazságosságnak megfelelően alakítsa úgy, hogy tekintettel legyen a jelenlegi és jövőbeni forrásokra. Ezt azonban természetesen csak az Alkotmánybírósági határozatokban is kifejezett jogállami feltételek mellett teheti meg. A BRDSZ szerint a javaslatnak egyetlen célja az alkotmánybírósági kontroll megakadályozása.

A nyílt levél idézi a Helsinki Bizottság társelnökének nyilatkozatát, amely szerint a tervezett módosítás egy olyan rendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentősen átalakítja, érdemben csökkenti vagy akár el is vonja. Az előreláthatóság hiánya miatt nyilvánvalóan nem felel meg a törvényesség strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömeges egyezménysértést eredményezhet.

A strasbourgi emberi jogi bíróság előtt hasonló témában már született olyan precedens értékű ítélet, mely a családi élethez fűződő jog megsértését is megállapította. A kérelmező nem rendelkezett más jövedelemmel, a családi költségvetés alapja volt a perbeli ellátás, amelyet ráadásul beteg gyermeke gondozása miatt vett igénybe. Erre tekintettel a bíróság nem csak a tulajdonvédelem szabályainak sérelmét, hanem a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog sérelmét is meg tudta állapítani a kérelmező korkedvezményes nyugdíjának megvonása kapcsán – áll a levélben.

A BRDSZ kérdéssel fordult az országgyűlési képviselőkhőz: hogy az általunk leírt ítélet ismeretében, fel tudja-e vállalni a magyar állam, hogy több tízezer per kerül a strasbourgi bíróság elé, annak ellenére, hogy ennek következményeire a szakszervezet felhívta a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik