Belföld

Tömegesen sértheti az emberi jogokat a kormány

Legalábbis ezt állítja a a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesz által készített korkedvezményes nyugdíjjavaslat ügyében.

A Magyar Helsinki Bizottság arra figyelmeztet, hogy az Emberei Jogok Európai Egyezményébe ütközhet a nyugdíjakat érintő fideszes alkotmánymódosító javaslat. Lázár János és Balsai István múlt pénteki indítványával lehetővé tenné, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérését megelőzően folyósított nyugellátást a törvény csökkentse, szociális ellátássá alakítsa vagy akár megszüntesse. A jogvédő szervezet idézi az egyezmény első kiegészítő jegyzőkönyvét, amely szerint senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha közérdekből történik. A strasbourgi bíróság esetjoga egyértelmű abban a tekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. Ráadásul a tulajdonjogot elvonó vagy korlátozó intézkedéseknek meg kell felelni olyan univerzálisan kötelező elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság.

A Helsinki Bizottság társelnöke szerint tehát ez egy olyan rendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentősen átalakítja, érdemben csökkenti vagy akár el is vonja. Az előreláthatóság hiánya miatt nyilvánvalóan nem felel meg a törvényesség starsbourgi értelmében vett követelménynek, így tömeges egyezménysértést eredményezhet.

A jogvédő szervezet szerint amennyiben olyan megoldás születik, amely a Magyar Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, jogi segítséget fognak nyújtani az érintetteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik