Belföld

Halott diákokért is vett fel pénzt egy iskola

Beismerte a volt iskolaigazgató, hogy fiktív tanulók után vettek fel normatív támogatást a Borsod megyei Selyeben – tudta meg a Hír Tv. A névsorban két olyan személy neve is szerepelt, akik beíratásuk idején már nem éltek.

2006 és 2008 között olyan gyerekek után is igényelték a pénzt, akik nem jártak már az iskolába. Körülbelül 75-80 fiktív személy szerepelt a névsorban, köztük olyan is, aki akkor már nem élt. Az adminisztrációs trükkbe a volt iskolaigazgató a pedagógusokat is bevonta. „Meg volt szabva, hogy nem írhattunk hiányzó tanulót a naplóba. A naplót csak az osztályfőnök vezethette, aki szintén abba a körbe tartozott” – nyilatkozta a Hir Tv-nek Vihóczki Jánosné, a Laki Körzeti Általános Iskola és Szakiskola Selyebi Tagiskolájának a tanítója.

A tanárokkal az igazgató titoktartási nyilatkozatot íratott alá. A képzeletbeli diákok alapján csak a 2007-2008-as tanévben 66 millió forint normatív támogatást vett fel az intézmény, ebből 8 milliót jogosulatlanul. A képzelt diákokhoz valódi pedagógusokat is felvett a volt igazgató.

A jogosulatlanul igényelt összesen 40 millió forintot és annak kamatait most a selyebi önkormányzatnak kell visszafizetni. A településnek nincs ennyi pénze.

„Gyanúsítottként hallgattuk ki az iskolaigazgatót, aki a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett. Majd a nyomozóhatóság átadta az ügyet az illetékes miskolci ügyészségnek” – szögezte le Jánvári Regina, a Nemzeti Adó – és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferense.

Ha a bíróság bűnösnek találja, a volt igazgató akár 5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik