Belföld

Kiakadtak a rendvédelmisek Lázárék nyugdíjjavaslatán

Két fideszes képviselő alkotmánymódosítója szerint csökkenthető vagy megszüntethető lenne a korkedvezményes nyugdíj.

Rendkívüli bizottsági ülést hívott össze Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azután, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István fideszes képviselő olyan alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be, mellyel csökkenthető vagy akár meg is szüntethető a korhatárnál fiatalabban visszavonult nyugdíjasok ellátása.

Kónya Péter a Független Hírügynökségnek elmondta: hétfőn délután egy órakor kezdődik az általa összehívott rendkívüli szakszervezeti bizottsági ülés, ahol döntenek a további lépésekről. Mint mondta, “meghátrálni nem fogunk!”. Közben az FRDÉSZ honlapján felhívást tett közre, melyben arra kérnek mindenkit, hogy a kormány hamarosan postázandó szociális kérdőíve mellé tegyék borítékba és küldjék vissza a “Hivatásunk Védelmében” címmel megfogalmazott nyolcpontos követelést is.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke pénteken este közleményt adott ki, melyben azt írja, a tűzoltók értetlenül állnak a beterjesztett törvényjavaslat előtt, amelyet a kormány szakma ellen irányuló provokációjának tekintenek. Mint fogalmaz, “Elegünk van az ígéretekből és a kormány kommunikációs stratégiájából. Szemmel láthatóan nem tekintenek minket partnernek saját jövőnket illetően…”

A szakszervezet szerint a kormány javaslata elfogadhatatlan a tűzoltószakma számára, a szakmai egyeztetés teljes hiánya és az egyoldalú kormányzati döntések sorozata pedig egyértelmű üzenet a szakmai kérdések lesöprésére. A tűzoltók visszatérnek az utcára és mostantól nem fognak meghátrálni üres politikai üzeneteknek. Fokozzák a szakmai összefogást és az eddigieknél is nyomatékosabban adnak hangot elégedetlenségüknek. Amennyiben szükséges, megteszik a szükséges nemzetközi jogi lépéseket is – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik