Belföld

Kiakadt a SPAR a szennyezett liszt miatt

Az áruházlánc szerint, amennyiben a lisztekről szóló negatív hír igaz, akkor a gyártót terheli a felelősség, nem a kereskedőt.

Az egészségügyi határérték többszörösét tartalmazó méreganyaggal, mikotoxinnal szennyezett lisztet vásárolt az egyik fővárosi SPAR-üzletben a Figyelő. A lap független laboratóriumokban vizsgálatokat végeztetett el munkatársai által vásárolt termékeken. A boltokban véletlenszerűen kiválasztott, nyolcféle búzaliszt közül az egyik a megengedett határérték több mint négyszeresét tartalmazta az úgynevezett F2 toxinból, két másik termékben pedig DON toxinból mértek határérték feletti szennyeződést.

A SPAR pénteki közleménye szerint a Figyelő című lap 19. számában megjelent cikk a komáromi búzafinomlisztről nem bizonyított állításokat tartalmaz, ugyanakkor a SPAR-t negatív színben tünteti fel. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. állásfoglalása szerint a cégnek mint kereskedőnek nincs tudomása arról, hogy a termék gyártója milyen alapanyagokat használ a gyártás során, de természetesen jogszabályokban meghatározott garanciát kér a szállítóktól.

A SPAR szerint, amennyiben a lisztekről szóló negatív hír igaz, akkor a gyártót terheli a felelősség, nem a kereskedőt. Természetesen a cégcsoport a szükséges intézkedéseket is megteszi, például a lisztet előállító Pannonmill céget felszólította, hogy haladéktalanul, hitelt érdemlően nyilatkozzon a szállított liszt minőségéről.

A SPAR közleményében leszögezi, hogy kiemelten fontosnak tartja az élelmiszer-biztonsággal és az egészséggel kapcsolatos szempontokat, s minden tőle elvárhatót meg is tesz ennek biztosítása érdekében. Megjegyzi ugyanakkor, hogy az utóbbi időben a gabonákkal kapcsolatos piaci helyzet meglehetősen hektikussá vált. Ezek egyik, a vásárlókat is negatívan érintő végeredménye a liszt és egyes sütőipari termékek fogyasztói árának átlagot meghaladó emelkedése volt. A SPAR sajnálja, hogy a termelésben és termesztésben, valamint a feldolgozásban érintett piaci szereplők érdekellentéteinek káros következményei a fogyasztókon és kereskedőkön csapódnak le.

AJÁNLOTT LINK:

Szennyezett lisztet kapni a Sparban? (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik