Belföld

Lezárhatják az Andrássy utat az életveszélyes ház miatt

A Főpolgármesteri Hivatalnál azt mondják, ha az élet- és vagyonbiztonság azt megköveteli, akkor forgalomkorlátozást léptetnek életbe a környéken.

A terézvárosi önkormányzat hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy az Andrássy út 1. szám alatti négyemeletes épület életveszélyes állapotban van, a Fővárosi Önkormányzat illetékes hivatala mégsem támogatja a belvárosi ingatlant övező közterület lezárását, “tekintettel a nagy forgalmú csomópontra”.

A Főpolgármesteri Hivatal erre reagálva keddi közleményében azt írta, hogy a VI. kerületi önkormányzat hónapokkal ezelőtt megkereste a hivatalt azzal: a ház statikai szakvélemények szerint annyira meggyengült, hogy a megerősítéshez szükséges munkák és a védőállványzat építése miatt a körülötte lévő járdákat, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út szélső forgalmi sávjait és a Paulay Ede utca útpályáját a Bajcsy-Zsilinszky út felőli végén le kell zárni.

“Az egyeztetések során kiderült, hogy a teljes veszélytelenítésre senkinek nincs forrása, így a lezárás bizonytalan ideig megmaradna”, ezért a városüzemeltetési főosztály a lezárás helyett a védőtető létesítését javasolta, tekintettel a nagy forgalmú csomópont tartós akadályoztatására – tette hozzá a hivatal.

Közölték: megítélésük szerint nem lett volna elfogadható bizonytalan időtartamra és bizonytalan információk alapján ilyen mértékű forgalomkorlátozás elrendelése.

A városüzemeltetési főosztály azt kérte: ha megoldható, akkor az Andrássy úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a közlekedést forgalmi sávban ne, járdán pedig csak részlegesen korlátozzák. E kérésnek a kerület részben eleget tett, a legszükségesebb munkálatokat a Paulay Ede utca néhány napig történő zsákutcásítása segítségével megoldották.

A közlemény szerint azóta az ügyben a kerülettől sem szóban, sem írásban nem érkezett további kérés a fővároshoz, márpedig ez előfeltétele lenne bármiféle intézkedésnek. “Amennyiben az élet- és vagyonbiztonság megköveteli, természetesen azonnali további egyeztetések és indokolt esetben a szükséges forgalomkorlátozások elrendelése szükséges” – írták a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik