Belföld

Szócska: nem zárunk be kórházakat

Téves pánikkeltés zajlik, nem lesz kórházbezárás a fővárosban - ígéri a szakfelelős államtitkár.

Nincs szó arról, hogy bezárnánk kórházakat, a szocialisták rossz megközelítéssel, téves interpretálással próbálnak pánikot kelteni – reagált Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár vasárnap az MTI-nek Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága alelnökének kijelentésére, amely szerint a kormány a főváros 12 egészségügyi intézménye több mint felének bezárását tervezi.

Szócska Miklós hangsúlyozta: az egészségügyért felelős államtitkárság jelenleg azon dolgozik, hogy az ellátórendszer funkcionális és gazdasági integrációja a fővárosban is megvalósuljon, ezért nem csak az országban, hanem Budapesten is újra kell gondolni az egész rendszert. Itt koncentrálódik ugyanis az országos ellátórendszer negyven százaléka, a többség ugyanakkor elégedetlen a kapott szolgáltatással.

A fővárosi egészségügyi intézmények is funkcionális integráció előtt állnak, de ez nem kórházak bezárását jelenti – szögezte le, hozzátéve: jelenleg is azon dolgoznak, hogy megtalálják az egyes intézmények helyét és szerepét az ellátási rendszerben.

Mint mondta, a fővárosban három olyan földrajzilag jól elhelyezkedő sürgősségi központnak kell létrejönnie, amely 24 órában fogad mindent. Ahhoz, hogy ez létre tudjon jönni, fejlesztésekre és tőkére van szükség. Ehhez természetesen “az egyes intézmények szerepének és feladatainak újraszabása által felszabaduló tőkét kívánják visszaforgatni”. Célunk az, hogy ne kihasználatlan műtők fűtésére, hanem orvosok bérére fordítsuk a gazdasági integrációból nyert anyagi forrásokat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik