Belföld

A KDNP szerint gond, hogy az AB jogi szempontok alapján dönt

Az LMP és a szakszervezetek pedig üdvözölték a különadó visszamenőleges hatályával kapcsolatos döntést.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közlése szerint az Alkotmánybíróság (AB) jogi szempontok alapján hozza döntéseit, és ezek nem mindig esnek egybe a társadalmi igazságosság követelményeivel. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője pénteken az Alkotmánybíróság (AB) különadóval kapcsolatos határozatára reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy az aránytalanul magas végkielégítések okkal sértették a társadalom igazságérzetét, és a parlamenti törvényalkotással ezt a szempontot kívánták érvényesíteni. A parlament nem tehet mást, mint újragondolja a problémát – tette hozzá.

Az MSZP a “legmesszemenőbbig” üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát. Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az Alkotmánybíróság határozatával egy európai jogalkotási alapértéket védett meg. Szerinte ebből is látszik, hogy a Fidesznek fogalma sincs a jogalkotási elvekről. Ráadásul úgy véli, hogy adónak nem is nevezhető a 98 százalékos elvonás, azt inkább sarcnak szokták hívni, az adónak ugyanis arányosnak kell lennie a jövedelemmel.

Az LMP szerint a 98 százalékos különadó visszaható hatályát megsemmisítő alkotmánybírósági döntéssel a “Fidesz hatalmi törekvései egy újabb pofont kaptak”. Az Alkotmánybíróság pénteki határozatára reagálva Szilágyi Péter országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta, egy elsőéves jogász is tudja, hogy visszamenőleges hatállyal nem lehet törvényt alkotni. Pártja nevében üdvözölte, hogy az Alkotmánybíróság olyan védendő értéknek tartja az emberi méltóságot, amelynek érdekében fel kell lépni, ahogy azt is üdvözlendőnek tartotta, hogy a visszaélésekkel szerzett jövedelmekre a döntés nem vonatkozik. Schiffer András frakcióvezető hozzátette: “Kíváncsi vagyok, hogy Lázár János mikor áll elő egy olyan ötlettel, hogy megsemmisítik az Alkotmánybíróságot.”

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének szintén tetszik az AB döntése, amelyben megsemmisítette a 98 százalékos különadó visszamenőleges hatályát. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint az Alkotmánybíróság döntése azt mutatja, hogy “jogállam van Magyarországon”. Kifejtette: eredetileg két dolgot kifogásoltak a különadóval kapcsolatban. Az MSZOSZ alapkifogása az volt, hogy a munkavállalók azon juttatásait, amelyeket a törvény és az arra alapuló kollektív szerződés alapján kaptak, azt összeghatártól függetlenül nem lehet különadóval sújtani – mondta az elnök. Egységes volt a szakszervezeti oldal abban, hogy visszamenőlegesen semmilyen módon nem lehet adóztatni, és Pataky Péter szerint erre mutat rá az AB indoklása is.

AJÁNLOTT LINK:

Nem lesz különadó visszamenőleg (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik