Belföld

Jön a májusi zimankó: fagyni fog a héten

Már szerdán reggel is ajánlott kabátot vinni magunkkal. Utána sarkvidéki levegő zúdul hazánkra.

Kedden a délutáni órákban északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek hatására többfelé képződnek záporok, zivatarok. Erősebb zivatargócban jégeső és felhőszakadás is előfordulhat. Területi átlagban a legtöbb csapadék északnyugaton várható, ahol akár tartósabb eső is kialakulhat, északkeleten viszont inkább csak elszórt záporokra van kilátás. A szél a Dunántúlon északira fordul és viharossá fokozódik; másutt eleinte még mérsékelt lesz a délies légmozgás, csak a zivatarok környezetében alakulnak ki erős széllökések. A hőmérséklet csúcsértéke az ország nagy részén még 17 és 23 fok között alakul, de a Dunántúlon a front érkezésével gyorsan hűlni kezd a levegő.

Szerdára virradó éjszaka a Dunántúlon már jelentősen csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék. A Dunától keletre viszont még reggel is erősen felhős vagy borult lesz az ég, és ott szórványosan további, de többnyire már gyenge esőre, záporra is számíthatunk. Az északi szél többször megerősödik, olykor viharos lökések is kísérik, csak az Északi-középhegység nyugati és a Duna-Tisza köze északi részén marad többnyire mérsékelt. A hőmérséklet 2 és 7 fok közé süllyed, a szél pedig tovább csökkenti majd hőérzetünket. A szélcsendes völgyekben gyenge fagy előfordulhat.

Délután a keleti területek felett is csökken a felhőzet, és több órára kisüt a Nap, emellett felhőátvonulások várhatók. Az északkeleti határvidéken még előfordulhat gyenge eső, kisebb záporeső, ettől eltekintve száraz időjárásra számíthatunk. Az északi-északnyugati szél továbbra is élénk, időnként erős lesz, viharos széllökések is előfordulnak, majd a délután második felétől fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke általában 15 fok körül alakul, de a szeles időben a hőérzet jóval alacsonyabb lesz.

A ciklon mögött szerdától északkeletről szárazabb, de hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik hazánk fölé. A megnövekvő felhőzet mellett napsütés is várható, de nappal is hűvös idő lesz, a hétvégéig csak szórványosan lesz kisebb zápor. Csütörtöktől szombatig hajnalonként a szélvédett fagyzugos helyeken ismét elfordulhatnak gyenge fagyok, érdemes gondot fordítani a fagyérzékeny növények védelmére! A hét végének időjárása egy tőlünk keletre örvénylő ciklon helyzete miatt még meglehetősen bizonytalan. Azonban a friss modellek szerint egyre inkább hatással lesz a medencére is. A gyakran erősen megnövekvő felhőzetből főként a keleti tájakon várható eső, záporeső, de záporok a Dunántúlon is előfordulhatnak. Csak lassan fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, sőt ahol tartósabban felhős lesz az idő, ott még mindig hűvös marad a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik