Belföld

Orbán Viktor Gyöngyöspatáról nyilatkozott

A miniszterelnök szerint a kormány kénytelen az erő nyelvén megszólalni.

A miniszterelnök Facebookon közzétett bejegyzése szerint fontos kormányülés volt a szerdai. Úgy fogalmaz, hogy az “ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így”. Ilyenkor pedig egy kormány “kénytelen az erő nyelvén beszélni” – utalt a büntető törvénykönyv bejelentett szigorítására.

Orbán Viktor a TV2 Frizbi című műsorának kifejtette, hogy teljesen nyilvánvaló, mit kellet volna már csinálni hetekkel ezelőtt is, de azok, akik Gyöngyöspatán provokálták az ott élőket a gyülekezési szabadság mögé bújtak.

„Ha föllépsz, túl gyorsan, hirtelen lépsz föl, akkor az első reflex az az, hogy megsértetted a gyülekezési jogot, megsértetted a gyülekezési szabadságot. Ezért jó néhány döntést sokkal lassabban kell meghozni” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Szerinte olyan ez, mint a futball: „tempírozva kell passzolni”, mert az ütemérzék a legfontosabb a magyar politikában. Akkor kell meghozni egy szigorú döntést, amikor már az egész ország úgy gondolja, hogy most már igazán meg kellene hozni azt a döntést – húzta alá.

Orbán Viktor úgy véli, Gyöngyöspatával kapcsolatban tíz emberből kilenc azt mondja: ez így nincsen jól. Szerinte itt már nem arról van szó, hogy kinek van joga gyülekezni, magánterületen kiképzést tartani vagy a rendőrséggel való együttműködés nélkül polgárőrként fellépni. Az egész ország azt látja, hogy ez az erőszak felé megy, és az erőszakkal szemben meg kell védeni az embereket – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ebben az ügyben egyértelmű, hogy az emberek rendet és biztonságot akarnak – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy akik ebben eddig részt vettek azok haza fognak menni, mert megjelennek az állam képviselői és érvényt fognak szerezni a törvénynek. A kormányfő úgy gondolja, hogy Gyöngyöspatát és az ehhez hasonló helyzeteket most hosszabb távra is kezelték.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerdán beszélt arról, hogy a Btk. szigorítását javasolja a kormány az Országgyűlésnek a gyöngyöspatai és hasonló események hatására.

Ennek értelmében két, illetve három évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnának azok, akik felhatalmazás nélkül, másokban félelmet, riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szerveznek, illetve valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek vagy ilyenekben részt vesznek. Szijjártó Péter ezt azzal indokolta, hogy új bűnözési forma jelent meg Magyarországon, az “egyenruhás bűnözés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik