Belföld

Tapintható a feszültség Gyöngyöspatán

Egymástól mintegy száz méterre sétálgatnak a helyi romák, valamint a Véderő tagjai és szimpatizánsai.

Továbbra is feszült a helyzet Gyöngyöspatán a kedd esti verekedés után – tapasztalta a Heves megyei településen szerda délelőtt az MTI tudósítója. A verekedés helyszínén, a Bem utcán egymástól mintegy száz méterre álldogálnak, sétálgatnak a helyi romák, valamint a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és szimpatizánsai. A két csoport között sok rendőr és több rendőrjármű áll. A keddi óta ugyanakkor nem történt újabb erőszakos incidens a faluban.

Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke – akire sokan úgy tekintenek, mint helyi vajdára – az MTI-nek azt mondta, hogy a Véderő és a Betyársereg nevezetű csoportok tagjai a Bem utcában “betámadták a házakat”, a romák pedig nem hagyták magukat. Szerinte az összetűzés nyomán öt-hat cigány ember sérült meg, köztük egy 14 éves szellemi fogyatékos gyerek akit leütöttek. Emiatt a gyerekek nem mertek reggel elmenni az iskolába – tette hozzá.

A helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában – közölte id. Farkas János. Mint mondta, ők csak azt szeretnék, ha békén hagynák végre a gyöngyöspataiakat és “ezek a nácik” elhagynák a települést.

Eszes Tamás a Véderő “megbízott parancsnoka” szerint viszont a szervezetük egyik civilbe öltözött “őrmestere” és három ismerősük békésen sétált a településen, amikor nekik rontott száz-százhúsz roma, és vascsövekkel, botokkal felfegyverkezve félholtra verték őket. Azt mondta, hogy a helyszínen egy térfigyelő kamera felvette a történteket, és a felvétel alátámasztja majd a nyilatkozatát.

Arra a kérdésre, hogy miért jöttek vissza a településre, Eszes Tamás azt válaszolta, hogy el sem mentek. Indulni akar ugyanis a helyi polgármester-választáson, és azt szerette volna elintézni, hogy állandó lakosként bejelentkezzen a településen – jelenleg ugyanis szolnoki lakos.

Most pedig azért tartózkodnak a faluban, mert meg kívánják várni a rendőrségi vizsgálat eredményét – tette hozzá.

Eszes Tamás kérdésekre válaszolva elmondta, hogy tíz alkalommal volt bűntetve, egyebek között garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt, ugyanakkor egyszer sem került börtönbe, mindannyiszor pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki rá. Büntetéseinek jó része azzal függ össze, hogy sokáig kidobóként dolgozott – fűzte hozzá magyarázatképpen.

Az MTI információi szerint a kedd esti verekedés után négy embert vittek kórházba, egyiküket súlyos állapotban, és az incidenssel kapcsolatban két embert állított elő a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik