Belföld

Tervezett baki az alkotmányban

Hack Péter alkotmányjogász szerint nem véletlen, hogy nincs rendezve a megszűnő alkotmány hatályon kívül helyezése.

Már annak idején a benyújtáskor látható volt, hogy egy csomó kérdést nem rendez az új alkotmány záró rendelkezése. Ilyen például a megszűnő tisztségek viselőinek sorsa. 2012 január elsején létrejön például a kúria intézménye, a Legfelsőbb Bíróság elnökének mandátuma viszont 2015-ig tart – hívta fel a figyelmet a hiányosságokra a jogszociológus a Klubrádió reggeli műsorában.

Lerövidíthetik a Legfelsőbb Bíróság elnökének mandátumát, akit az országgyűlés kétharmados többséggel választott meg. Ugyanez a helyzet az országgyűlési biztosok esetében – mondta Hack Péter.

Nem lehet tudni, mi lesz azzal a rendelkezéssel, hogy 200 főre csökkentik a parlamenti képviselők számát, mivel a jelenlegi alkotmány keretében nem lehet hatályba léptetni, az új alkotmányból pedig – úgy tűnik-, ez a rendelkezés kimaradt.

Láthatóan az volt a fő cél, hogy húsvétra elkészüljön az új alkotmány, és minden más ennek lett alárendelve. Ezért számos kérdést a sarkalatos törvényekben kell rendezni, ami okozhat még gondokat.

Egy sor kérdésben az alkotmányt megszavazó képviselők sem tudják, mi lesz a megoldás. “Állnak bizonyos falak, de még azt sem lehet tudni, hogy irodaház, kórház vagy óvoda lesz” – fogalmazott Hack Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik