Belföld

Nem igaz az, hogy az életben egy bizonyosság van: a halál.

Gáncs Péter: a mai társadalom sem tud mit kezdeni a szabadsággal.

Isten húsvét hajnalán igent mondott az emberiségre és az életre. Húsvét, Jézus feltámadása óta tudjuk, hogy a halál nem az élet vége, hanem része az életnek – mondta Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök húsvétvasárnapi prédikációjában Budapesten a Deák téri evangélikus templomban.

A nagy érdeklődéssel kísért szertartáson az elnök-püspök rámutatott: “húsvét hajnala óta nem igaz, hogy az életben egy bizonyosság van: a halál”, mert az “nem tudta a sziklasírban tartani a keresztre feszített Jézust”.

Gáncs Péter emlékeztetett arra, hogy a feltámadás “döbbenetet, tanácstalanságot váltott ki” a korabeli szemtanúkban, és a mai társadalom “sem tud a szabadsággal mit kezdeni a szabadító Jézus nélkül”. Úgy vélte: ha a húsvét “nem válik személyes találkozássá a feltámadott Jézussal, akkor az csupán egy sivár emlékezés”.

A püspök az igehirdetésben kiemelte: a Biblia tanúsága szerint “Jézus egy halott kislány ágya mellett kimondta a lényeget: nem halt meg, csak alszik”. Van élet a halál után is, mert “Jézus azt mondja, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; Jézus minket is fel tud támasztani” – tette hozzá.

Húsvét az a nap, amit “az Úr szerzett nekünk, hogy örüljünk, és győztesként térjünk vissza a hétköznapokba” – fogalmazott. Gáncs Péter prédikációjában hangsúlyozta: gyakran “nem tudunk élni a szabadság ajándékával, visszaélünk vele önző, sokszor másokat pusztító módon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik