Belföld

A sonka ára mellett már a minőség is számít

Egyre kevesebben érdeklődnek a gyorspácolt, vákuumcsomagolt, adalékanyagokkal teletömött sonkák iránt.

Bár még mindig az ár az egyik legfontosabb szempont, a minőséget is egyre inkább keresik a fogyasztók – derül ki a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének közleményéből. Az egyesület hangsúlyozza, hogy az “ideális ízélmény” a sértetlen csomagolású, fogyaszthatósági határidőn belüli, hagyományosan pácolt termékektől várható. Ezenkívül megéri nyers sonkát venni, és hagyományos recept szerint otthon megfőzni. A származási hellyel kapcsolatban érdemes a címkén elhelyezett ovális jelölést keresni, hiszen az a gyártó húsüzemre utal.

Az egyesület szerint a fogyasztók megtanulták, hogy ötszázaléknyi kakaóból és növényi zsírból nem lehet csokoládét készíteni. A csokinyulak és csokitojások között már kapósabbak a jobb minőségű termékek, a kereslet átrendeződésével pedig csökkenhetett a valódi csokoládéból készült figurák ára.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy aki valóban finom, csípős tormát szeretne a sonkával együtt az asztalra tenni, az keresse a másfél éve eredetvédettséget élvező hajdúsági tormát. A hungarikumnak ma még nagy konkurenciát jelent a kínai torma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik