Belföld

Ők Pintér ötösfogata, avagy ki súg a miniszternek?

556 ezer és 880 ezer forint között mozog a belügyi tárcavezető politikai főtanácsadóinak a fizetése.

Egykori hírszerzési főnök, korábbi rendőrségi szóvivő, volt kabinetfőnök és az egykori rendészeti tárca volt főosztályvezetőjének tanácsaira is számít Pintér Sándor. A belügyminiszternek öt politikai főtanácsadója van – derül ki abból a listából, amit a tárca a stop.hu kérésére állított össze. A tanácsadók bruttó 556 ezer és 880 ezer forint közötti havi illetményért dolgoznak.

Politika főtanácsadó lett Valenta László, aki már a rendőrségi időkben is együtt mozgott Pintér Sándorral és első miniszterségekor a kabinetfőnöke, azóta pedig különféle cégekben az üzlettársa volt. Havi bruttó 880 ezres tiszteletdíja a legmagasabb ilyen célra kifizetett összeg. Valenta László neve egyébként a kormányváltás után a vörösiszap-katasztrófa idején került elő először, ő lett annak a bizottságnak a helyettes vezetője, amely állami felügyeletet gyakorol a MAL Zrt. felett.

Samu Attila, a BRFK egykori sajtófőnöke 556 ezer 600 forintért ad kommunikációs tanácsokat.

Havi bruttó 560 ezer forintért ad tanácsokat a tárcavezetőnek Kocsis Kálmán, aki 1990 és 1996 között vezette az Információs Hivatalt. Később Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete volt, ahol megbízatása befejezésekor felkérték az ottani titkosszolgálati reform levezénylésére.

Örményi István már Pintér Sándor első minisztersége idején is politikai főtanácsadóként tevékenykedett a miniszter mellett, akkor és most is rendészeti és igazgatási ügyekben lehetett rá számítani. Ő havonta 770 ezer forintot kap bruttóban.

Sömjéni László csaknem 600 ezer forintért szolgál tanácsokkal a belügyminiszternek, ő az előző kormány idején az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőpolitikai főosztályát vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik