Belföld

Kapkodva szüntetik meg az adójóváírást?

Az adószakértő szerint gyors ütemben, tovább mélyülhet a szakadék a tehetősek és a szegények között.

Vámosi Nagy Szabolcs adószakértő szerint komoly szociális és társadalmi problémákhoz vezet, ha a kormány olyan gyors ütemben szeretné kivezetni az adójóváírást az adórendszerből, ahogy azt a Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramban vállalta.

Az adójóváírás kivezetése szakmailag helyes, de folytatódik az az átrendeződés, amit a kormány az egykulcsos szja idei bevezetésével megkezdett: a tehetősek még tehetősebbek, a szegények még szegényebbek lesznek – mondta a szakember a Népszabadságnak.

Hozzátette: az egyes adókedvezményeket fokozatosan, több év alatt kellene megszüntetni, hogy a munkaerőpiac alkalmazkodni tudjon a változásokhoz.

A lap szerint csak most jön még a neheze a többség számára az szja-rendszer átalakításánál. Két év alatt megszüntetnék a szuperbruttót és ezzel együtt az adójóváírást is. Idén a jóváírást havi bruttó 260 ezer forintig lehet igénybe venni, vagyis a megszüntetéssel az ennél kevesebbet keresők bére csökken majd átlag havi 8-9 ezer forinttal – olvasható a cikkben.

AJÁNLOTT LINK:

Jövőre még kevesebbet kap, aki rosszul keres (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik