Belföld

Döbbenetes látvány a kiégett metró

Nem tudtuk teljesíteni a BKV kérését, hogy a kiégett metrókocsiról készült fotók ne legyenek megdöbbentőek. Képriportunkban körbejárhatja a szénné égett kocsit.

„A vezérigazgató úr kifejezett kérése, hogy a képek ne legyenek megdöbbentőek!” – figyelmezteti Sipos István, a BKV Mozgólépcső Kft. munkatársa, miközben a sajtót vezeti a kedd délután kiégett metrókocsihoz. A kérést akkor sem tudnánk teljesíteni, ha akarnánk: a Kőér utcai remízbe tolt valamiről csak azért ismerjük fel, hogy köze van a metróhoz, mert egy szerelvény része. A hatalmas hangárban mutatni sem kellene az irányt, az orrfacsaró bűzről tudjuk, merre kell menni.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

A szerelvény szerencsétlenül járt első kocsija nem csak kiégett, hanem részben meg is olvadt. Az alumínium ajtók szabályosan kifolytak a helyükről, üléseknek, kapaszkodóknak nyoma sincs, arra is alig utal valami, hogy a karosszéria valaha kék volt. Négy szakértő hajol egyszerre a vezetőfülke mögötti panel fölé, nézik, hátha megvan, honnan indult a tűz. A látvány brutális, a Mad Max stábja elájult volna a boldogságtól, ha ilyen díszletek között forgathattak volna. Egyelőre senki nem tudja, mi történt, az újságírók körbejárhatják a kocsit, belenézhetnek, de senki nem mond semmit.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

„Most jövök a kocsitól, én ilyet még nem láttam, szó szerint porig égett” – mondja a Mozgólépcső egyik munkatársa a remíz kapujánál. „Vagy hihetetlenül gyorsan történt, vagy a tűzoltók nem értek ki időben. Amikor látták, hogy baj van, valószínűleg inkább a többi kocsit próbálták menteni.” Bár Vitézy Dávid szerint nem aktuális a 3-as metró szerelvényeinek cseréje, „valaminek mégiscsak történnie kell” – tanakodnak a kapunál. „Van itt ’71-ben épített kocsi is, a terveket még a ruszkik vitték Berlinből a háború utáni megegyezés szerint. Esküszöm, én tavaly még találkoztam ’69-es kocsival is. Egyébként elképesztően strapabíróak, több millió kilométer van bennük.” A kiégett kocsi relatíve nem is volt öreg, az épen maradt tábla szerint ’76-os.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A metró az Árpád híd és a Forgách utcai megállók között égett ki. Előtte műszaki okokból kiállították a forgalomból, senki sem sérült meg tehát, de a füst még másfél megállóval arrébb, a Gyöngyösi utcánál is áramlott a felszínre. Állítólag az 1-es villamosok is leálltak, felpúposodott alattuk a sín. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha még utasok vannak benne – mondta alkalmi kalauzunk. Most elrendelték a teljes 3-as vonal műszaki vizsgálatát. Ha a szakértők végeznek a kocsival, jön egy bontóbrigád, szétdarabolják „és megy a vasba”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik