Belföld

BM: ha kell, beavatkozik a rendőrség Gyöngyöspatán

A hétvégén katonai, önvédelmi tábort szervez az egyébként sem feszültségektől mentes településre a Véderő.

Ha szükséges, a rendőrség intézkedni fog – így reagált a Belügyminisztérium a Független Hírügynökség kérdésére, miszerint tesz-e valamit a tárca annak kapcsán, hogy a “Véderő” nevezetű csoport katonai jellegű kiképzőtábort akar nyitni a hétvégén Gyöngyöspatán. A BM szerint kiemelt figyelmet fordítanak a polgárok védelmére.

Ezen a hétvégén katonai, önvédelmi tábort szervez az egyébként sem feszültségektől mentes Gyöngyöspatára a Véderő. A civilszervezet internetes oldalán azt írják: egyebek mellett fegyverismeret, lövészet, közelharc lesz a programok között. A jelentkezőket felkérik, hogy hozzanak magukkal úgynevezett airsoft fegyvert és bokszkesztyűt is. Mint ismert, Gyöngyöspata az a település, ahol március elejétől a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más szervezetek járőröztek a betiltott Magyar Gárdáéra emlékeztető egyenruhában. A csoportoktól az Országos Polgárőr Szövetség közleményben határolódott el. Nemzetközi jogvédő szervezetek pedig felszólították a magyar kormányt, hogy “azonnal lépjen közbe” az ott élő romák megvédésére. A település polgármestere kedden, egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.

A Független Hírügynökség kereste a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, mi az állásfoglalása azt ügyben, vagyis hogy van-e egyáltalán lehetőség ilyen kiképzőtábor létrehozására, vagy hogy tesz-e valamit ebben az ügyben a BM és az irányítása alá tartozó rendőrség.

A tárca szerdai közleményében emlékeztetett: a társadalmi szervezetek törvényességi felügyeletét az ügyészség látja el. Tehát, ha a szervezet működése a későbbiekben a törvényben leírt szabályoknak nem felel meg, úgy az ügyészség hatáskörébe tartozik kezdeményezni a szükséges intézkedéseket.

A BM a táborban használni tervezett “airsoft” fegyverekről azt a tájékoztatást adta, hogy működési elvük, illetve műszaki jellemzőik miatt nem minősülnek tűzfegyvernek, és nem tartoznak a lőfegyvernek minősülő légfegyverek kategóriájába sem, így megszerzésükhöz, tartásukhoz és bármilyen tevékenység végzéséhez nem szükséges hatósági engedély.

A belügyminisztérium hangsúlyozza: kiemelt figyelmet fordítanak a polgárok védelmére, emiatt rendeltek el több településen is fokozott rendőri jelenlétet. Amennyiben pedig – akár a jelzett vagy más hasonló esettel összefüggésben – a rendőri intézkedésre okot adó körülmény merülne fel, úgy a rendőrség haladéktalanul lépni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik