Belföld

Tétényi: vége a jogállamnak Esztergomban

A Fidesz-frakció levette a napirendről az adósságrendezést a hétfői képviselő-testületi ülésen. Kedden a polgármester találkozott Budai Gyulával.

Tétényi Éva független polgármester szerint vége a jogállamnak Esztergomban, mert a képviselő-testület Fidesz-frakciója a polgármester által összehívott hétfő esti ülésen levette a napirendről a város 25 milliárd forintos adósságának rendezésről szóló tervet, és helyette egy korábbi, szerinte törvénytelen összejövetelen elfogadott javaslatot tart hatályban.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott közölte: „Egy törvénysértő önkormányzati rendelet addig az időpontig érvényes és hatályos jogszabálynak tekintendő, amíg a képviselő-testület hatályon kívül nem helyezi, vagy az Alkotmánybíróság meg nem semmisíti.” Elmondta azt is, hogy az április 12-i képviselői összejövetelen született döntések törvényességéről csak azután nyilatkozhat, ha a dokumentumot megkapta.

Tétényi Éva szerint a Fidesz-frakció hétfőn azért vette le a napirendről az adósságrendezési tervet, mert a mostani tárgyalással elismerték volna, hogy a korábbi ülés törvénytelen volt.
A polgármester hozzátette, a terv szerint a 25 milliárd forintos adósságból a bankok 20 milliárdját négyéves felfüggesztés után 30 évig fizetnék, előtte kiegyenlítenék az ötmilliárd forintos egyéb adósságot. A terv alapján súlyos megszorításokra kell számítani, például a polgármesteri hivatal 120 fős létszámából 40 embert elbocsátanának.

Tétényi Éva a választások után jelentette be, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá 25 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást.

Az esztergomi Fidesz-frakció vezetőjét, Steindl Balázst az MTI-nek többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie.

Megvalósult a Tétényi-Budai találkozó

Tétényi Évával Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal kedden tárgyalt. A megbeszélés után a résztvevők azt mondták, megoldásokat kerestek, nem pedig konkrét ügyeket vizsgáltak.

A kormánybiztos budapesti hivatalában tartott egyeztetés után Budai Gyula hangsúlyozta: az esztergomi ügyek a város polgármesterére és önkormányzatára tartoznak, nem az ő hivatalára, nekik ugyanis ezekben az esetekben nincs hatáskörük.

Tétényi Éva sikeresnek tartotta a találkozót, hiszen mint mondta, először történt meg az a személyes kapcsolatfelvétel a kormányzat és közte, amelyre régóta vár Esztergom lakossága. Hozzátette, megegyeztek abban, hogy a konkrét ügyek kivizsgálásánál az illetékes szervekhez fordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik