Belföld

Egy szakembert rúgnának ki Semjén levele miatt?

Természetvédő szervezetek szerint Rodics Katalint azért távolítanák el, mert kiszivárgott a KDNP-s politikus védett állatok vadászatáról szóló levele.

Rodics Katalin főosztályvezető-helyettest akarják kirúgni a Vidékfejlesztési Minisztériumból a Semjén-ügy miatt – állítja négy természetvédelmi szervezet hétfői közös közleményében. Úgy tudni, a vezetőt feltehetően azért akarják eltávolítani, mert kiszivárgott a miniszterelnök-helyettes kezdeményezése – az, hogy Semjén Zsolt az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként védett fajok vadászhatóvá tételét kezdeményezte.

Rodics Katalin 24 éve dolgozik a természetvédelmi kormányzatban és hozzá tartoznak a nemzetközi természetvédelmi egyezmények, köztük a Washingtoni Egyezmény végrehajtása is. Ez utóbbi egyezmény betartása korlátozást jelent a vadászható fajokra, azok kereskedelmére nemzetközi és hazai szinten egyaránt. Rodics Katalin emellett élharcosa volt annak, hogy Magyarország génmódosítás-mentes legyen – olvasható a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, a Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport közös közleményében.

A zöldszervezetek emlékeztetnek: a vidékfejlesztési minisztérium korábban jelezte, hogy nincs napirenden egyes védett fajok vadászhatóvá tétele. Éppen ezért döbbentek meg, hogy a tárca vezetősége – feltehetően összefüggésben az említett üggyel – eltávolítani szándékozik a minisztériumból Rodics Katalin főosztályvezető-helyettest – írják a közleményben.

Semjén Zsolt a vidékfejlesztési miniszterhez írt levelében azt javasolta, hogy legyen vadászható több védett madár és emlős, például az erdei szalonka, a menyét és a nyuszt.

A közleményt jegyző környezet- és természetvédő szervezetek kiállnak a védett fajok vadászhatóvá tétele ellen és támogatják a témában megszólaló Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve Gera Pál Pro Natura-díjas természetvédő fellépését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik