Belföld

Védett állatokra vadászna Semjén Zsolt

A KDNP-s miniszterelnök-helyettes a lőhető fajok listájának kiegészítéséért lobbizott.

Védett állatfajok vadászatáért lobbizik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke – írja a Hírszerző egyik cikkében.

A hírportál birtokába jutott, januárban keltezett levél szerint a KDNP-s politikus azt javasolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, hogy egészítsék ki a Magyarországon vadászható fajok listáját. Csakhogy a felsorolt állatok, egy kivétellel, mind védett kategóriába tartoznak.

Semjén lőhetővé tenné például az erdei szalonkát, amelynek a tavaszi vadászatához szerinte tradíció kötődik, a nyári és a kanadai ludat, a barátrécét, a menyétet és a nyusztot. A miniszterelnök-helyettes úgy zárja levelét, hogy a szerinte 56 ezer vadász számára meghozott közérzetjavító intézkedések, javítják és visszaállítják a magyar vadgazdálkodás és vadászat jó hírnevét.

Gera Pál, a Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi állatgondozója, Pro Natura-díjas természetvédő nyílt levelet intézet a politikushoz, amelyben többi közt emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Konzultáció keretében kikérték az emberek véleményét a Kárpát-medence élővilágának sokszínűségéről. Úgy véli, Semjén lobbija arculcsapása azoknak, akik komolyan vették az alkotmányozást.

A Hírszerzőnek Gera elmondta, hogy a miniszterelnök-helyettesnek láthatóan fogalma sincs a magyar vadállomány helyzetéről. Ezzel kapcsolatban megemlítette például a menyétfélék visszaszorulását, ami miatt a természetvédelmi szakemberek éppen párbeszédet folytatnak a fokozott védelemről.

A menyét kivételével a Semjén Zsolt által említett állatok mindegyike védett Magyarországon, sőt a nyári lúd például kiemelt védelemben részesül, a szalonka tavaszi, szaporodási időszakban történő vadászatát pedig uniós jogszabály tiltja – olvasható a Hírszerzőn.

AJÁNLOTT LINK:

Védett állatokat szeretne ölni Semjén Zsolt (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik