Belföld

Orbánnak nem nyújtott kezet Gyurcsány

Orbán Viktort és az alkotmányozást ostorozta beszédében a volt MSZP-s kormányfő.

Ismét Orbán Viktor volt Gyurcsány Ferenc célpontja. Az MSZP volt miniszterelnökje az általa életre hívott Magyar Demokratikus Charta tüntetésén szombaton néhány száz ember előtt bírálta a mai kormányfőt.

Gyurcsány tizenkét pontban ismertette Orbán Viktorral szembeni “vádpontjait”. Ezek között volt, hogy a miniszterelnök szerinte meghamisítja a történelmet, politikai célokra használja fel az ügyészség egy részét, megfélemlíti a bíróságokat, korlátozni akarja a szellemi, kulturális élet szabadságát, “bűnös érzéketlenséggel” figyeli a szegénység tobzódását, szétzilálja a közszférát.

Azzal is vádolta Orbánt és kormányát, hogy “tétlenül nézi” a legszegényebbek elleni erőszakot, hogy “politikai szövetségeseihez kötődő gárdák le-föl masíroznak Magyarország legszegényebb településein”, valamint hogy elszigeteli Magyarországot Európától, a világtól.

A korábbi miniszterelnök úgy ítélte meg: a “demokratikus ellenzék” pártjai jól tették, hogy távolmaradtak az alkotmányozástól, majd annak a reményének adott hangot, hogy a “húsvéti alkotmány pünkösdi királyság lesz”.

Gyurcsány megígérte: korábbi sikertelen kísérleteik után ismét “kezet nyújtanak” a jobboldalnak. Úgy folytatta: tiszteletben tartják a jobboldali szavazók véleményét, de nem bocsátanak meg azoknak, akik “Orbán rendszerének hű és tevékeny kiszolgálói”. Hozzátette: politikai ellenfelének tekinti, le akarja váltani Orbán Viktort, de méltósággal kíván küzdeni ellene, “személyes életében sok sikert, egészséget és magánboldogságot” kíván neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik