Belföld

Tamás Gáspár Miklós észak-afrikai káoszt vizionál

A filozófus szerint az új alkotmányt nem ismerik az emberek, ezért nem sérti őket.

A szociáldemokrata pártok másutt is rosszul állnak, ám az MSZP tönkretétele rendkívüli, máshol ez a folyamat ilyen mértékben nem volt jellemző – mondta az InfoRádiónak Tamás Gáspár Miklós. Szerinte az ország nemcsak hogy kormánypárti, de jobboldali lett a Jobbik táborával együtt.

Az elosztási harc egyben legitimációs harc is, amelyben a magyar jobboldal rendkívül ügyes volt – tette hozzá. Mint mondta: a kormány gazdaságpolitikájából – akár jól, akár rosszul csinálják – csak zűrzavar lehet, hiszen többet nem lehet már elosztani.

A filozófus nem zárt ki egy észak-afrikaihoz hasonló káoszt sem, amely alapvetően politika nélküli, demokratikus érzületre támaszkodó elégedetlenség lenne, és szétzúzná az államapparátust, de a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy sokszínű, jelentékeny elégedetlenség alakul ki az elosztás miatt.

Kevés embert sért az új alkotmány tervezete, mert kevesen tudják, hogy miről van szó – mondta Tamás Gáspár Miklós. Ha tudnák, sértené őket az új alaptörvény, mert nem szeretik, ha elveszik tőlük azokat a jogokat, amelyet biztosítják az anyagi fennmaradásukat nehéz helyzetben.

“A jelenlegi Alkotmányban például az szerepel, hogy a Magyar Köztársaság garantálja a szociális jogokat. Ez a paragrafus most megszűnik. Nem fogja tartalmazni a módosított alaptörvény a társadalombiztosítás fogalmát sem, amely így nem fog alkotmányos védelemben részesülni”.

A filozófus kifogásolta azt is, hogy a tervezet a társadalmi juttatások folyósítását az állampolgárok számára feltételhez köti. “Elmebetegek lennének az emberek, ha ezt örömmel fogadnák, mert így az állam adott képviselői szabhatják meg, hogy ki jogosult a juttatásokra, és ki nem” – mondta.

Szerinte a kormány “versenyt teremt az állami juttatások megszerzésére, az új alkotmány pedig előnyben részesíti a középosztály mainstream elemeit (rendezett életmódú, fiatal, gyerekes, fehér, keresztény, heteroszexuális egyének) ebben a kegyetlen versenyben.

Ebben a versenykijelölő rendszerben a mindenkori kormányzat kiválaszthatja, melyik csoportot részesíti előnyben, ha megszünteti a demokráciát, a köztársaságot és az egyenlőséget, és most ezt teszik” – érvelt Tamás Gáspár Miklós, aki elismerte, erre halad egész Európa.

AJÁNLOTT LINK:

Tamás Gáspár Miklós: Zűrzavar sülhet ki a kormány gazdaságpolitikájából (InfoRádió)
TGM: Elmebetegek az emberek, ha örömmel fogadják az új alkotmányt (InfoRádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik