Belföld

Matolcsyék emelnék a pedagógusok kötelező óraszámát

Ez jelentős elbocsátásokkal és a jövedelmek csökkenésével járhatna.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a jelenlegi 22-ről 28-ra emelné a pedagógusok kötelező óraszámát – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumból. A javaslatot az oktatásügyért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) nem támogatja.

Komoly nézetkülönbségek alakultak ki több ponton a készülő új közoktatási törvény koncepciójának április 6-i, nem végleges verziójához tartozó vezetői összefoglalóból. A dokumentum szerint a vitás kérdésekről a kormánynak kell döntenie.

A törvény előkészítéséért felelős Nefmi és a Széll Kálmán-terv megvalósulásáért elsődlegesen felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) több, alapvető döntést igénylő kérdést terjeszt a kormány elé. Ilyen a pedagógusok kötelező óraszáma.

Azt az NGM átlagosan heti kötelező 28-ra növelne a jelenlegi 22-ről. A közel 30 százalékos emelés leépítést és jövedelemcsökkenést idézhet elő. Hozzáteszik: az óraszámok iskolafokozatonként, illetve az egyes pedagógus munkakörökre lényegesen differenciáltabban is megállapíthatók lennének.

AJÁNLOTT LINK:

Vita a pedagógusok óraszámáról – növelnék a terhelést Matolcsyék (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik