Belföld

Csaknem 8 ezer panasz érkezett az ombudsmanhoz

Főként a gazdasági, pénzügyi, szociális ügyekkel kapcsolatos panaszok száma nőtt.

Csaknem 8 ezer panasz és 9-10 ezer megkeresés érkezett tavaly az állampolgári jogok országgyűlési biztosához. A panaszok száma évente átlagosan ezerrel nő – mondta Szabó Máté ombudsman csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet a 2010-es tevékenységéről szóló beszámolójáról tartott.

Az országgyűlési biztos azt mondta: nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is az tapasztalható, hogy a válság miatt nőtt a gazdasági, pénzügyi, szociális ügyekkel kapcsolatos panaszok száma.

Szabó Máté ugyancsak fontos európai sajátosságnak nevezte az úgynevezett fordított piramis jelenségét, ami azt jelenti, hogy éppen a piramis alján lévők, vagyis a legszegényebbek, a leginkább rászorulók fordulnak a legkevésbé az ombudsmanokhoz. Ők azok, akik nehezebben fogalmazzák meg az igényeiket, nehezebben találják meg a megfelelő címzettet. A panaszosok döntő többsége ezzel szemben a középosztályból kerül ki.

Mint az ombudsman hozzátette, próbálnak a piramison fordítani, ezt szolgálják az úgynevezett méltóságprojektek. 2008 óta foglalkoznak ezért a fogyatékossággal élőkkel, az idősekkel és a gyerekek helyzetével. Ennek keretében nemcsak a panaszokat vizsgálják ki, hanem hivatalból is indítanak vizsgálatokat.

A múlt év ilyen tematikus projektje az idős emberek jogi, közbiztonsági helyzetével foglalkozott. Az országgyűlési biztos rámutatott arra: a jóléti társadalom idősödik, egyre nagyobb az idős emberek aránya, és ez nemcsak a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos problémákat állítja előtérbe. Szerinte az idős kor kiszolgáltatottságot jelenthet akár a családban, akár azon kívül is, ezért igyekeztek e csoport méltóságát előtérbe állítani.

Minden évben van egy gyermekjogi projekt is, ez azért van, mert Magyarországon nincs önálló gyermekjogi ombudsman. Mind az ENSZ, mind az Európa Tanács javasolja az önálló gyermekjogi ombudsman intézményének felállítását, de Magyarország nem ezt az utat követi, ezért az általános ombudsman tölti be ezt a szerepet.

Szabó Máté ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem az a lényeg, hogy hány biztos van, hanem hogy az hogyan működik, milyenek a működésének a feltételei. “Az egységes ombudsmani intézmény tökéletesen képes biztosítani a megfelelő jogvédelmet tematikus ombudsmanok nélkül is” – mondta.

Kifejtette: az első évben a gyerekjogok tudatosításával, majd a gyerekek közötti és elleni erőszakkal, az elmúlt évben pedig a családban és a családon kívül nevelkedő gyerekek helyzetével foglalkoztak. Mint mondta, sajnálatos módon Európában nem csökken a családon kívül nevelkedő gyerekek száma, Nyugat-Európában a migráció következtében ehhez hozzájárul a kísérő nélküli kiskorúak speciális helyzete, itt nagyon sok gyerek marad család nélkül, menekültként. Magyarországot ez a tendencia mennyiségileg még nem jellemzi, azonban a vizsgálatok megállapították, hogy nem vagyunk felkészülve erre a kihívásra – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón elindították az ombudsman gyermekjogi projektjéről szóló Facebook-oldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik