Belföld

Gyurcsány levele Schmitt Pálhoz

A volt kormányfő szerint baj, hogy az államfő nem érti, egyetlen párt sem azonos a nemzettel.

Az államfő nem tesz eleget a jelenlegi alkotmányban megfogalmazott kötelezettségének, amely szerint ki “kellene fejeznie a nemzet egységét” – írja Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-bejegyzésében. Szerinte az, hogy az államfő parlamenti beszédében bírálta az alkotmányozásból kimaradókat azt jelzi, hogy érzéketlen “a választók közel felét képviselő pártok és a mögöttük álló választók érvelésére”.

A szocialista politikus szerint a “köztársasági elnök egyik legfontosabb erénye az együttérzés képessége. Ez teheti őt alkalmassá, hogy a kisebbségben maradtak, az alávetettek, a gyengék is oltalmazójukként tekintsenek rá”, ám Schmitt Pál híján van ezen erénynek, mert a “nemzet érdekét azonosnak tekinti a kormányzó pártok által megfogalmazottakkal.”

Az ellenzéki képviselő furcsállja, hogy a köztársaság legfőbb közjogi méltóságának egy szava sem volt arról, hogy “a tervezett új alaptörvény éppen a köztársaság lényegét csorbítja: a polgárok szabadságát és az állam ellenőrizhetőségét. Gyurcsány sajnálja, hogy Schmitt Pál nem olyan köztársasági elnök, “aki hisz abban az alkotmányban, amelyre nem is olyan rég esküjét letette”.

AJÁNLOTT LINK:

Levél az elnöknek (Gyurcsány Ferenc Facebook oldala)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik