Belföld

Sztojka Iván szúrhatta le Marian Cozmát

Az egyik védett tanú szerint Sztojka elővett egy kést, a következő pillanatban Marian Cozma kézilabdázó "eldőlt, mint egy zsák".

Az NN23-as védett tanú vallomását – amelyet néhány hete tett zárt tárgyaláson, s azon a vádlottak sem lehettek jelen – a Cozma-ügyet tárgyaló tanácsvezető bíró ismertette a Veszprém Megyei Bíróság hétfői tárgyalási napján.

Vallomása szerint a tanú a Patrióta lokál bejáratánál állt sorban a barátnőjével, hogy fizethessenek és bejuthassanak a szórakozóhelyre, amikor egy nagyobb társaság érkezett, s az egyikük meglökte. Erre ő megjegyezte, hogy nem kellene lökdösődni. A tanú szerint a lökdösődő férfi azt válaszolta, hogy “jobb lesz, ha hazamész, mert itt úgyis vége lesz a bulinak”.

Az NN23-as tanú szerint a lökdösődő férfi Sztojka Iván volt, ugyanis a bárban két nő ismerte, és megmondta neki a nevét, ő pedig később az interneten azonosította Sztojka Ivánnal az őt meglökő férfit, illetőleg a verekedéskor kést előrántó, Cozmát támadó kopasz alakot. A tanú úgy fogalmazott, hogy Sztojkának volt “a legkirívóbb hangja”, s ő nevezhető “kezdeményezőnek” a kinti verekedésnél.

A tanú úgy vallott, hogy a lokál előtt az utcán Marian Cozmát hárman-négyen lökdösték, félkörben álltak vele szemben, szidalmazták, majd odaszorították a bár kijáratával szembeni falhoz. A támadók között volt Sztojka Iván is, aki – a tanú szerint – egy kést vett elő hátulról az övéből, s noha szúrást nem látott, de azt észlelte, hogy Marian Cozma pillanatokon belül “eldőlt, mint egy zsák”.

Az NN23-as tanú azt is vallotta, hogy ezután Sztojka menekült a helyszínről, s a pláza irányába futott, ő pedig követte, és kiabált neki, hogy álljon meg. Vallomása szerint Sztojka Ivánt egy kocsi várta a plázánál, és az autóban ülők közül valaki azt kérdezte tőle, hogy “megvan-e a kés”.

Sztojka Iván a bíró által felolvasott vallomásra utalva azt kérdezte, hogy “ez a tanú miért nincs feljelentve hamis vád miatt”, ugyanis “hülyeségeket beszélt”. A bíró közölte: feljelentést a vádlott és védője tehet – de nem itt a bíróság előtt -, ha úgy látják, hogy Sztojkát hamisan vádolja bűncselekmény elkövetésével a tanú.

Sztojka Iván közölte, hogy hamis vád miatt feljelentést fog tenni az NN23-as tanú ellen. Hazugságnak nevezte a tanú vallomását Raffael Sándor elsőrendű vádlott is. (Ismeretes, hogy Raffael Sándor három héttel ezelőtt a tárgyaláson beismerte, hogy a lokál előtt ő szúrt meg a késével – félelmében és önvédelemből – egy eléje “berobbanó” alakot, aki szerinte “lehetett Marian Cozma”.)

A bíróság több tanút is meghallgatott még a hétfői tárgyaláson, ám az emberölésre – a lokál előtt történtekre – nem tudtak információval szolgálni, ugyanis nem látták a verekedést; akkor léptek ki az utcára, amikor Cozma már a földön feküdt.

Azt többen állították, hogy “a diszkóban a cigány férfiak úgy viselkedtek, mint akik meg akarják mutatni, hogy ők az erősebbek”. Mint az egyik tanú – egy fiatal nő – mondta: “több kigyúrt ember egy szórakozóhelyen eleve agressziót sugároz”. Egy másik nő azt vallotta, hogy őt “megfogdosta a lépcsőn egy cigány”, és ezen a beözönlő társaság jót nevetett, egy férfi tanú szerint pedig “a cigányok széket és sörösüveget használtak a diszkóbeli verekedésnél”. Ez sokakban riadalmat keltett, és menekülni kezdtek a vendégek – mondta.

A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik