Belföld

Új szempontok szerint rangsorolják a felsőoktatást

Április 11-én jelenik meg a top „networkegyetemek” rangsora, azaz a legjobb ösztöndíj-lehetőségekkel rendelkező magyar egyetemek listája. Kiderült: a művészeti képzésben részt vevő magyar hallgatók a legmobilabbak, a leginkább ők azok, akik ösztöndíjasként megismerik a külföldi felsőoktatást.

A networkegyetem-rangsor a legjobb nemzetközi ösztöndíj-lehetőségeket és külföldi szakmai gyakorlatokat kínáló egyetemek rangsora. A Moha (Mindent az Oktatásról Hallgatóknak) magazin új, Belépő nevű kiadványa a felsőoktatási intézményeket inkább szolgáltatási oldalról vizsgálja, mintsem akadémiai teljesítmény alapján – ahogyan azt a New York Times vagy a híres sanghaji Jiao Tong 500-as lajstroma teszi.

Ennek az az oka, hogy a tömegoktatás feltételei között egyre fontosabbak lesznek az egyetemek és főiskolák azon szolgáltatásai, amelyek még versenyképesebbé teszik a pályakezdőket a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon. Mivel az egyik legfontosabb versenyelőny a nyelvtudás és a külföldi tanulmányi és munkatapasztalat, így már az egyetemválasztásban sem elhanyagolandó szempont, hogy milyenek a külföldi ösztöndíj-lehetőségek az adott intézményben.

A kutatás a nagy hallgatói tanulmányi mobilitás programok, szakmai gyakorlatok és ösztöndíjalapok 2009/10-es tanévre vonatkozó adataiból indult ki, a kiutazók létszámából következtetve annak jelentőségére intézményen belül.

Érdekesség, hogy a felsőoktatási intézmény létszámához képest a külföldre ösztöndíjjal kijutott hallgatók aránya kiemelkedően nagy a művészeti egyetemeken. Ezen mutató alapján első helyezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), ahol a hallgatók több mint egytizede megfordult már külföldön, nagy részük az Erasmus-, illetve a CEEPUS-ösztöndíjakkal. Ezzel az eredménnyel a MOME az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely eléri az európai átlagot. Szintén az élmezőnyben foglal helyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem majdnem 6 és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2,6 százalékkal. Emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a hallgatók közel 8 százaléka járt külföldön az Erasmus-programmal.

A Moha Belépő egy progresszív karrierkalauz az egyetemi évek tervezéséhez, szakmánként és országonként tárgyalja, hogyan építheti fel egy hallgató a nemzetközi egyetemi tanulmányait. Szerepelnek benne tanulmányi versenyek, szakmai gyakorlat, de nemzetközi ösztöndíjak is.

Tudományterületenként számba veszik a legfontosabb fokokat az álomkarrier felé vezető úton: a kiadvány szerzői törekedtek arra, hogy a legeldugottabb lehetőségeket is felkutassák. Mérnököknek például a Kitchen Budapest média lab-et, a jogászoknak a Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszéd versenyt, orvosoknak a Buffalo-ösztöndíjat, bölcsészeknek az amerikai Calasanctius Training Programot, agrárképzésben a közösségi kerteket, a természettudósoknak a Kairos Society New York-i konferenciáját, közgazdászoknak az AIESEC-et ajánlják, ám ezeken felül még számtalan lehetőséggel ismertetik meg a hallgatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik