Belföld

Javaslatcunami érkezett a BM-hez az életpályamodellre

Az államtitkár szerint hat nap alatt több ezer rendőr ötletelt, de a tűzoltók továbbra is némák.

Nem kívántak javaslatot tenni az érdekvédelmi szervezetek a tűzoltók életpályamodelljére vonatkozóan – közölte hétfőn Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével bejelentették: év végéig kifizetik a tűzoltók elmaradt túlórapénzét. Emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány idején működött egy hivatásos életpályaprogram, de azt a szocialisták „elemenként szétverték”.

Az MTI beszámolója szerint Kontrát úgy nyilatkozott: egyedül a Rendőr Szakszervezetek Védegylete (RSZV) küldött javaslatokat a tárcának. Ezután a miniszter megkereste az országos parancsnokokat, hogy kérdezzék meg az állományt, de csak a rendőrök részéről érkezett több ezer javaslat a rendvédelmis életpályamodellhez, amelyeknek a feldolgozása még folyamatban van.

A BM hétfői közleményében megerősíti, hogy a szakszervezetek érdemi javaslatokat nem tettek, de kinyilvánították igényüket a kormányzati szándék megismerésére. „Miután a kormányzat még konkrét javaslatot nem dolgozott ki – a véleményeket összesíti –, így a demonstrációs sorozat célja nehezen értelmezhető. Reméljük, hogy a szakszervezetek demonstrációjukat eszköznek tekintik tagjaik érdekeinek képviseletében, és nem célnak, amellyel politikai érdekeket kívánnak teljesíteni” – teszi hozzá a tárca.

Pintér Sándor múlt hét kedden, a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumán (RÉF) adott utasítást a teljes személyi állomány javaslatainak összegyűjtésére az életpályamodelljük kialakításához. A Belügyminisztérium sajtóosztálya akkor közölte, hogy a szakszervezetek – korábbi ígéreteik ellenére, az RSZV kivételével – ötletek nélkül érkeztek a RÉF ülésére. „A rendőröket, tűzoltókat, börtönőröket képviselő érdekvédelmi szervezetek munkája nélkül a belügyi tárca hátrányosabb helyzetből tudna csak fellépni és eredményt elérni a Széll Kálmán Bizottságban” – érvelt a BM.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a fentiekkel szemben, ugyancsak múlt kedden, értelmezhetetlennek nevezte a Belügyminisztérium reagálását, mert álláspontja szerint egyszerűen nem fedi a valóságot az, hogy az érdekvédelmi oldal nem nyújtott be javaslatokat a minisztérium számára.

Hangsúlyozták: komplett, és szakmailag korrekt kidolgozott terveket juttattak el még 2010 őszén a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban is, majd az év végén újabb javaslatokat adtak át a béren kívüli juttatások ügyében. A cafetériarendeletben pedig kérték új elemek bevezetését, de ezeket a javaslataikat elutasították – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik