Belföld

Alkotmányozás: visszavonták az AB-t érintő egyik módosítót

Az új alkotmány ezzel rögzítette volna, hogy az Alkotmánybíróság mely jogszabályok alapján dönt.

Visszavonta a Fidesz frakcióvezetője azt a módosító indítványát, amely alapján az új alaptörvény rögzítette volna, hogy az Alkotmánybíróság (AB) a döntéseit a történeti alkotmány, az alaptörvény és a sarkalatos törvények alapján hozza – derül ki az Országgyűlés honlapjának adataiból.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető múlt héten az említett javaslatról azt mondta, nagy vitát váltott ki a frakcióban és a jogi szakmában is. Arra a kérdésre, mely szerint ezzel a javaslattal az volt-e a szándéka, hogy a kétharmados törvények elbírálása kikerüljön az AB hatásköréből, akkor úgy válaszolt: mivel csak ő és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető nem írta alá a frakciószövetség alaptörvény-javaslatát, nekik van lehetőségük módosító javaslatot benyújtani, azt azonban nem árulta el, hogy ez a kezdeményezés kinek volt a személyes indítványa. Kiemelte ugyanakkor: “igenis tisztázni kell, hogy a sarkalatos törvényeknek és az alaptörvénynek milyen lesz a viszonya egymással. (…) Én megfontolásra érdemesnek tartottam ezt a javaslatot”.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága múlt heti ülésén ugyanakkor nem támogatta az indítványt, ahogyan az előterjesztők nevében nyilatkozó fideszes Gulyás Gergely sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik