Belföld

Martonyi állítólag bírálta a kormány politikáját

A Magyar Narancs szerint a külügyminiszter személyesen Orbán Viktornak mondta el a véleményét.

A Magyar Narancs szerint magyar diplomaták hivatalos kommunikációs javaslatot kaptak arra, mit is kellene mondaniuk akkor, ha olyan provokatív kérdéseket tennének fel nekik, mint például, hogy “mit tud Budapest felmutatni az uniós elnöksége eredményeként?”.

A hetilap szerint erre az a helyes válasz, hogy “a soros elnökség nem látványpékség.” Ha pedig valaki belpolitikai vonatkozású kérdéseket feszegetne, akkor – a Külügyminisztérium írásos tanácsa alapján – így kell felelni: “ne mossuk össze a fehér ruhát a színessel.”

A Magyar Narancs szerint a megfélemlített külügyi apparátus nem mer nyilatkozni sem erről, sem arról, valóban távozik-e külügyminiszteri posztjáról Martonyi János. A hetilap információi szerint ugyanakkor Martonyi János nemrég Orbán Viktort formálisan a lojalitásáról biztosította, de azt is elmondta, hogy a kormány politikáját követhetetlennek és az ország érdekeivel ellentétesnek tartja.

A lap szerint Martonyi utódlásáért megindult a harc a külügyminisztert, illetve a Németh Zsolt államtitkárt támogatók között. Martonyi a cikk szerzője szerint Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkárt látná szívesen utódjának – írja a Magyar Narancs.

MIndez azért érdekes, mert a magyar diplomácia irányítója néhány napja az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában nagyon határozottan cáfolta, hogy távozik a tárca éléről. A külügyminiszter úgy fogalmazott, „esze ágában sincs” távozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik