Belföld

Gyurcsány: Orbán rossz választás

A volt kormányfő szerint az MSZP alkotmánytervezetéről a Fidesz hazudik.

Orbán Viktor tegnapi parlamenti felszólalása kapcsán a szocialista képviselő a Facebookon arról értekezik, miért nem hisz a kormányfő az Európai Unióban, miért “oszt-szoroz”, miért csak egy földrajzi hely számára. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz-elnök csak akkor működik együtt Európával, ha ez “pénzt fial, ha azonnali előnyt hoz…, ha nem, akkor fityiszt mutat”.

Gyurcsány Ferenc ezzel nem ért egyet. “Nem azért, mert Orbán ma az EU elnöke, hanem azért mert egy olyan ország vezetője, amelynek sorsa Európa sorsának része és viszont. Ha Orbán nem hisz Európában, akkor Magyarország valós érdekeivel szemben politizál. Nagyszerű közös víziók helyett kisstílű ügyeskedés szándéka vezeti. Vagy csak ócska populista, aki rájátszik az EU-val szembeni fenntartásokra. Esetleg sértett ember, aki úgy érzi, hogy az EU beleverte az orrát saját politikai piszkába, és ezért most durcáskodik”.

Politikai vezetőt választani ész és érzelem kérdése. Mára mindkettő azt súgja, hogy Orbán rossz választás – írja Gyurcsány Ferenc, aki egy másik bejegyzésében azt állítja: a 2005-2006-os alkotmánytervezetről a Fidesz hazudik. Véleményét a volt kormányfő négy pontban foglalta össze.

1. Azt mondják, hogy lám-lám, a szocialisták alkotmányába is belefoglalták a Szent Koronát. Úgy tesznek, mintha nem értenék a különbséget aközött, hogy valaki, a mi esetünkben az akkori szakértők azt mondták, hogy a Szent Korona a közjogi, történelmi hagyomány része, vagy mint Orbán alkotmánya teszi, amely a Szent Koronát élő jogforrásként kezeli.
2. Azt mondják, hogy a Petrétei-féle anyag is megszüntette a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatóságát. De ez egész egyszerűen hazugság. A tervezet 102.§ (2) bekezdése ennek az ellenkezőjét tartalmazza. Azt, hogy országgyűlési képviselő a legfőbb ügyészhez interpellációt intézhet.
3. Azt mondják, hogy az akkori anyag sem tette lehetővé, hogy az alkotmányról népszavazás legyen. Kezdem azt hinni, hogy jobboldali barátaink (?) el sem olvasták azt az alkotmánytervezetet, amelyet kritizálnak. Hiszen a 106.§ (2) bekezdése megteremtette volna az alkotmányról történő népszavazás lehetőségét. Azt tartalmazza, hogy “országos népszavazás az Alkotmány módosítására is irányulhat.”
4. Végül azt állítják, hogy az akkori tervezet bebetonozta volna az alkotmányt. A tervezet azt mondta, hogy a kormánypártok önmagunkban nem alkotmányozhatnak, hanem csak az ellenzékkel együtt, négyötödös többséggel. Ez a passzus a mindenkori ellenzék számára adott garancia, a kormánypártok hatalmának korlátozása.

„Össze-vissza beszélnek, hazugságokat terjesztenek. Azt hiszik, hogy ez el fogja takarni saját tarthatatlan alkotmányozásuk botrányosságát” – írja a volt miniszterelnök.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán: hit és értelem (Facebook)
Négy hazugság a Fidesztől (Facebook)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik