Belföld

Ab-döntés: a Fidesz alkotmányos megoldást keres

A KDNP alapos vizsgálatnak vetné alá a testület határozatát, amely alkotmányellenesnek minősíti a köztisztviselők indoklás nélküli felmentését.

Tudomásul veszi a Fidesz az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését, amelyben alkotmányellenességre hivatkozva megsemmisíti a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvényi rendelkezést. A nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta, megkeresik az alkotmányos megoldást.

Kósa Lajos úgy fogalmazott, az Ab korábbi, a kormánytisztviselőkkel kapcsolatos döntésének az “unokatestvére” a mostani. Emlékeztetett ugyanis, hogy a testület már korábban alkotmányellenesnek minősítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló rendelkezéseket, így várható volt, hogy a köztisztviselők esetében is így dönt.

A KDNP szerint ha az állampolgárokra nézve kötelező, akkor a jogalkotókra is az az Alkotmánybíróság keddi döntése. A kisebbik kormánypárt közölte, pontosan tanulmányozni kívánják az Alkotmánybíróság döntését, és ennek megfelelően rendezik majd a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik